Hlavní obsah

Alpské jaro vystřídal aprílový sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/BERLÍN/BERN

Sněhové nadílky do probouzející se jarní přírody se v úterý dočkaly alpské oblasti Německa, Rakouska a Švýcarska. Desítky centimetrů nového sněhu a v některých místech i sníh s deštěm způsobily potíže hlavně v dopravě.

Článek

V Rakousku v horských oblastech vyhlásili povinnost nasazení sněhových řetězů a několik silnic muselo být uzavřeno kvůli popadaným stromům. Větve a zřícené kmeny poškodily na několika místech i elektrické vedení a v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersku se nad ránem ocitly bez proudu některé domácnosti.

V jižním Bavorsku a v Bádensku-Württembersku se vytvářelo na silnicích náledí, které způsobilo četné smyky vozidel. Cesty blokují popadané sloupy elektrického vedení.

Nejhorší aprílové počasí za čtyřicet let

V Kaufbeuernu napadlo do rána 30 centimetrů nového sněhu a v Kemptenu 22 centimetrů. V bavorské metropoli Mnichově je deset centimetrů sněhu, což je podle meteorologů velmi neobvyklé. Na nejvyšší německé hoře, 2962 metrů vysoké Zugspitze, napadlo v pondělí 30 centimetrů sněhu.

Vydatné sněžení a déšť postihly v noci i Švýcarsko. V kantonu Bern bylo nahlášeno 400 případů škod, počínaje zaplavenými ulicemi a vyvrácenými stromy a konče dopravními nehodami. Velké množství sněhu spadlo také v oblasti Andermattu.

Podle meteorologů nejsou výkyvy "aprílového" počasí v zemi ničím neobvyklým, nicméně v tyrolském Reutte poblíž hranic s Německem napadlo až 36 centimetrů nového sněhu, což je v tomto období nejvíce od roku 1965.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám