Hlavní obsah

Na Sicílii dopadli mafiánského kápa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PALERMO

Mafiánský boss Bernardo Provenzano, který se skrýval čtyřicet let, byl zadržen na Sicílii. Oznámili to v úterý vyšetřovatelé. Chytit se ho podařilo na venkově u Corleone ve střední Sicílii. Byl považován na nejvyššího šéfa mafiánské organizace Cosa Nostra.

Článek

Podle policejní zpráv se Provenzano, narozený v roce 1933, nijak nebránil.  Policie po něm pátrala od roku 1963. K dispozici neměli policisté žádnou fotografii. Policie mu byla už několikrát v patách, ale vždy jí v poslední chvíli unikl. Podle karabinierů Provenzano podnikl několik tajných cest do Francie, kde mu operovali prostatu.

Mafiánský boss na počítačovém portrétu vypadal jako starý nemocný muž. Měřil 1,65 metru, vážil 68 kilogramů a na krku měl zahojenou jizvu.

Italský vrchní státní zástupce pro stíhání mafie Piero Grasso nechal loni rozeslat počítačový portrét Provenzana zhotovený na základě svědectví lékařů z jihofrancouzské Marseille, kde se mafián podrobil operaci prostaty pod falešným jménem.

"Zadržení Bernarda Provenzana je mimořádným výsledkem diskrétní, trpělivé a profesionální práce policejních sil," prohlásili sicilský prokurátor Michele Prestipino a soudce Marzia Sabella, kteří se podílejí na boji proti mafii. Provenzano nikdy nepoužíval telefon a komunikoval jen pomocí zašifrovaných zpráv.

Kápem všech kápů se stal na začátku devadesátých let poté, co byl zatčen Toto Riina. V roce 1999 byl Provenzano odsouzen na doživotí ze podíl v bombovém útoku, při němž zahynul soudce Paolo Borselino a pět jeho osobních strážců. Borselino postupoval razantně proti mafii.

Jeho zatčení je považováno za velké vítězství v boji proti mafii, který vede italský prezident Carlo Azeglio Ciampi. Ten také policii jako první gratuloval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám