Hlavní obsah

Na Labi v SRN je stoletá voda, řeky se rozlévají v Srbsku

DPA, Novinky, Právo, B92,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAMBURK/BĚLEHRAD

Zatímco situace na českých tocích se uklidňuje, na dolním toku Labe v Německu zaznamenali v pondělí a v úterý vodohospodáři opět stoletou vodu. V šlesvicko-holštýnském Lauenburgu naměřili 9,01 metru, což je více než při katastrofální povodni v roce 2002.

Článek

V Lauenburgu voda ohrožuje ve městě na sto historických domů. Hrozí, že se zřítí. "Domy často stojí na tekutých píscích, a tak je možné, že to poškodí jejich statiku," řekl televizi ARD architekt Peter Szymanski.

Situace v dolnosaském Hitzackeru, který o víkendu zalila voda, přičemž hladina vystoupila na 7,49 metru, se ani v noci na úterý nezlepšovala. Hladina klesala o centimetr za dvě hodinu, podle meteorologů ale zvýšené sedmimetrové hodnoty vydrží nejspíše až do Velikonoc.

V okolí Lüneburku už dobrovolníci i vojáci naložili celkem 1,3 miliónu pytlů s pískem, aby tak zpevnili hráze a břehy Labe. Naopak Hamburk, ležící na ústí veletoku, žádné problémy neočekává. Hladina by se tu díky silným protiproudům od moře měla zvýšit jen o půl metru proti normálu.

Dolnosaský premiér Christian Wulff (CDU) již přislíbil okamžitou pomoc ve výši pěti miliard eur (140 mld. Kč). Každá postižená domácnost by měla získat "rychle a jednoduše" dotaci až ve výši 5 tisíc eur. Zároveň Wulff navrhl užší spolupráci jednotlivých spolkových zemí tak, aby bylo možné předcházet následkům povodní. Sociálnědemokratická SPD se vyslovila pro společný unijní koncept spolupráce.

Deště ve Švýcarsku

Silné deště v pondělí také zvedly hladiny řek ve Švýcarsku. V některých místech od nedělního rána do pondělního rána napadlo 40 až 50 litrů na čtvereční metr. Byl přerušen provoz na dvou železničních tratích a několika silnicích. Zvýšená hladina Rýna také přerušila lodní provoz pod Basilejí.

Srbské řeky ohrožují Bělehrad

Povodně také hrozí v Srbsku, kde dosáhla hladina Dunaje u Nového Sadu severně od Bělehradu sedmi metrů. Město chrání pytle s pískem. Kulminovat by tam měl Dunaj v úterý večer, v hlavním městě by měla řeka dosáhnout nejvyšších hodnot v půlce týdne.

Problémy v něm už koncem minulého týdne vyvolala stoupající hladina Sávy. Pod vodu jsou rekreační oblasti Bělehradu na jejím břehu. V neděli musela být přerušena doprava v centru na břehu Sávy, protože byl zaplaven, když voda z řeky pronikla do kanalizace. Stejný problém nastal i v Novém Bělehradu u Dunaje. Hygienici se obávají znečištění.

V Srbsku je pod vodou 120 000 hektarů půdy. Nasazena musela být armáda. Z břehů se vylila také řeka Mlava u rodiště Slobodana Miloševiče Požarevac.

Reklama

Související články

Dunaj hrozí Maďarsku a Rumunsku

Dunaj začal hrozit i v Maďarsku a Rumunsku. Na Slovensku zůstává vážná situace na dolním toku řeky Váh, nejvyšší stupeň povodňové aktivity trvá i na celém...

Výběr článků

Načítám