Hlavní obsah

USA popírají přípravu jaderného útoku na Írán

NEW YORK/WASHINGTON

Spojené státy odmítly tvrzení, že se připravují k použití jaderných zbraní proti cílům v Íránu. O údajných plánech zaútočil na podzemní jaderná zařízení v Íránu za pomoci taktických jaderných zbraní informoval o víkendu časopis The New Yorker.

Článek

Poradce prezidenta Geogre Bushe Dan Barrett uvedl, že reportáž vycházela z mylných informací. Dodal, že ti, kdož  vytvářejí závěry na základně běžného plánování obrany a zpravodajských aktivit, "nemají znalosti o tom, co si myslí vláda o Íránu". Bílý dům opakovaně vyloučil vojenské řešení panující krize okolo íránského jaderného programu.

Za nereálná označil jaderný útok USA i britský ministr zahraničí Jack Straw.

The New Yorker uvedl, že vzrůstají tajné aktivity USA v Íránu, že se dále propracovávají plány vzdušného útoku na Írán a stále se zvažuje použití jaderných zbraní. [celá zpráva]

Strach z Bushova voluntarismu

Podle autora Seymoura Hershe "nezáleží na tom, co by mohl udělat Írán, někteří lidé se obávají, že tam prezident chce jít, jako chtěl jít do Iráku." Sám Hersh ale věří, že je to jen něco, co by prezident mohl udělal, ale neučiní.

Penzionovaný generál Anthony Ziny, který šéfoval americkému centrálnímu velitelství, řekl, že plán použít vojenskou sílu proti Íránu by byl riskantní. Varoval, že Írán má řadu možností reakce, přičemž zmínil přerušení dodávek ropy z regionu i možný útok na Izrael nebo terorismus.

Írán na zprávu časopisu reagoval v neděli. Označil ji za "psychologickou válku odstartovanou Američany."  Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hamíd Réza Asefi dodal, že se "Írán nedá zastrašit jazykem hrozeb a bude stát za svým právem na jadernou technologii".

Reklama

Související témata:

Související články

Írán prý bude mít jadernou techniku za rok

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v sobotu prohlásil, že jeho země by mohla mít jadernou technologii do jednoho roku. Svou řeč směřoval jako odpověď...

Výběr článků

Načítám