Hlavní obsah

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko složil přísahu

– MINSK

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, kterého opozice i západní země už několik let viní z porušování lidských práv, složil v sobotu přísahu pro třetí funkční období. Při slavnostním ceremoniálu, kterého se podle agentur zúčastnily tisíce místních činitelů a poslanců, slíbil s rukou položenou na ústavě, že bude hájit práva běloruského lidu.

Článek

Přísaha se konala v Paláci republiky, který stojí u Říjnového náměstí, kde se po jeho zvolení 19. března konaly několikadenní protesty proti zmanipulovaným volbám. Demonstrace skončily tvrdým zásahem policie a uvězněním několika set stoupenců opozice, ale také několika cizích státních příslušníků. Všichni byli obviněni z výtržnictví a účasti na nepovolené demonstraci a odsouzeni k několikadenním trestům odnětí svobody.

Vstup pouze na zvláštní povolení

Policie drží v neprodyšném obklíčení Říjnové náměstí a zablokovala také přístup veřejnosti do dalších centrálních částí běloruského hlavního města ve zřejmé snaze zabránit opozici svolávat další protestní shromáždění. V pátek v podvečer rozbila demonstraci několika desítek opozičních aktivistů, kteří se sešli na centrálním náměstí.

Říjnové náměstí je slavnostně vyzdobeno, všude vlají červeno-zelené vlajky, na velkém panelu se skví nápis "Vybudujeme silné a vzkvétající Bělorusko - stát je pro lid". Na náměstí mají přístup pouze lidé se zvláštní propustkou, kteří mohou ceremoniál v Paláci republiky sledovat na velkoplošné obrazovce. Všem ostatním občanům zprostředkovává dění v přímém přenosu několik televizních kanálů.

Evropská unie chce uplatnit sankce

Lukašenko, který vládne v zemi od roku 1994, čelí silné kritice nejen domácí opozice, ale i ze zahraničí kvůli volbám, které jsou označovány za zfalšované. Poslední diktátor v Evropě, jak se hlavě běloruského státu často přezdívá, v nich získal podle oficiálních výsledků 83 procent hlasů. Možnost ucházet se o třetí mandát si ale předem zajistil sám změnou ústavy, kterou si nechal před dvěma lety schválit v referendu. I toto hlasování bylo podle opozice zmanipulováno. Jeho hlavnímu rivalovi Aljaksandru Milinkevičovi ústřední volební komise připsala jen šest procent hlasů.

Evropská unie nyní hodlá proti běloruskému režimu vyhlásit sankce. V první fázi budou zahrnovat zákaz víz pro tři desítky běloruských činitelů, kteří jsou zapojeni do zmanipulování voleb, zastrašování voličů a represí. Na prvním místě tohoto seznamu je Lukašenko. Není však vyloučeno, že na pondělním zasedání ministrů zahraničí EU, kde se bude zákaz vydávání víz schvalovat, se bude rozhodovat i o dalších opatřeních.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie v Minsku zasáhla proti demonstrantům

Běloruská police zatkla v úterý dvacet lidí účastnících se protestu proti výsledkům voleb na náměstí v centru Misku. Ráno se střetlo dvacet policistů...

Výběr článků

Načítám