Hlavní obsah

Na dolním toku Labe povodeň překonala rekordy z roku 2002

MAGDEBURK/BUDAPEŠŤ

Na dolním toku Labe očekávají na konci týdne rekordní výšky hladiny, které překonávají i hodnoty z doby katastrofálních záplav z roku 2002. V noci na pátek totiž hladina Labe v Dolním Sasku a v Meklenbursku opět stoupla, jak uvedl Zemský úřad pro ochranu před povodněmi v Magdeburku. Na Labi v severním Německu vystoupala hladina u Hitzackeru na 7,7 metru, což je o 20 centimetrů více než v roce 2002. Rekordní je však i výška Dunaje v Maďarsku.

Článek

Vysoká hladina Dunaje nadále způsobuje potíže v Maďarsku, kde hladina vystoupila na rekordní úroveň 8,61 metru, což je nejvíce za posledních 120 let. Pod vodu jsou dlouhé úseky nábřeží i ostrovy.  Zvýšená hladina Dunaje a Sávy také zaplavila níže části Bělehradu.

Labe na severu Německa hrozí

V Hitzackeru už voda zaplavila ulice a třetina starého města je pod vodu. Moderní protipovodňové zábrany ve městě nemají. Voda dosáhla výše 7,7 metru, což je o dvacet centimetrů více než v roce 2002. Podle prognóz tedy budou zaplaveny všechny budovy na městském ostrově.

V dolnosaském Neu Darchau voda noci na pátek vystoupila na 7,15 metru a čeká se, že začátkem příštího týdne dosáhne výše 7,5 metru, zatímco v roce 2002 to bylo jen 7,31 metru. Zejména v Dolním Sasku stoupá voda rychleji, než se čekalo.

Velká voda v Labi se pohybovala ve středním Německu rychleji než v Sasku a voda se nahromadila v kratším úseku řeky, než tomu bylo hned za českou hranicí v Sasku.

V Sasku a Sasku Anhaltsku hladina pomalu klesá. V Magdeburku hladina už klesla na 6,19 metru, v braniborském Wittenbergu je na 7,13 metru.  Ochranné hráze zatím drží, i když voda ustupuje pomalu a hrozí jejich podmáčení. Hraniční město Bad Schandau je však stále pod vodou.

Záplavy v Rakousku

V Rakousku stále zůstávají pod vodu vesničky v okolí Dürnkrutu, který zaplavila voda v pondělí, když praskla hráz na Moravě. Jezero se však daří zmenšovat, protože se voda odčerpává. Mnohé domy však jsou stále pod vodou.

Trhliny v hrázi u Jedenspeigenu a Stillfriedu se stále ještě nepodařilo zcela utěsnit. V ostatních úsecích však promočené hráze zatím stále drží a hladina řeky klesla oproti čtvrtku asi o 20 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dunaj hrozí Maďarsku a Rumunsku

Dunaj začal hrozit i v Maďarsku a Rumunsku. Na Slovensku zůstává vážná situace na dolním toku řeky Váh, nejvyšší stupeň povodňové aktivity trvá i na celém...

Výběr článků

Načítám