Hlavní obsah

Bratislavští lékaři zahájili stávku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Ve čtvrtek v půl čtvrté odpoledne vstoupili lékaři a zdravotnický personál bratislavské Fakultní nemocnice do časově neomezené stávky. Na Slovensku se jedná o historicky první stávku zdravotníků, kteří jsou nespokojeni se svými mzdami a požadují jejich zvýšení o 25 procent.

Článek

Zatím není jasné, kolik zdravotníků se do stávky zapojilo. Podle odborů by se měly ke stávce postupně připojit také další nemocnice mimo hlavní město. Připraveny stávkovat jsou nemocnice v Nitře, Prešově, Banské Bystrici, Zvolenu a Trenčíně. V pondělí by se měla přidat nemocnice v Bojnicích.

Během stávky budou lékaři ošetřovat pouze akutní případy. Plánované operace budou odloženy na jiný termín. K stávce se nepřidaly některé menší nemocnice. V Dětské nemocnici v Banské Bystrici přistoupili zdravotníci na kompromis, když přijali návrh ředitele na zkrácení pracovní doby a prodloužení dovolené o týden.

"Je to pro nás přijatelný kompromis. Víme, že ředitel nemocnice nemá prostředky na zvyšování platů, ale za jeho návrhem je cítit, že nám chce vyjít vstříc," uvedl jeden z lékařů.

Většina pacientů zdravotníky chápe a považuje jejich platy za příliš nízké. "Zachraňují životy a mají problém uživit rodiny," řekla Právu Andrea Koščová. Starší lidé však neskrývali obavy, že v průběhu stávky se jim nedostane dostatečné péče. "Mám několik vážných diagnóz. Mám strach, že se mi stav zhorší a kvůli stávce se o mně lékaři nepostarají," uvedla Mária Šándorová.

Anketa

Mají mít lékaři právo stávkovat?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám