Hlavní obsah

Izrael zatkl člena vlády Hamásu, Palestina je bez peněz

JERUZALÉM

Izraelská policie zadržela ve čtvrtek palestinského ministra pro záležitosti Jeruzaléma Chálida abú Arafího. Je nezávislý, ale přijal post ve vládě, kterou sestavil radikální Hamás. Oznámila to francouzská agentura AFP. Podle policie jako obyvatel výchdoní části Jeruzaléma neměl právo vstoupit na západní břeh Jordánu.

Článek

Státní ministr pro Jeruzalém Chálid abú Arafí byl zadržen společně s ochrankou při cestě na jedno z jeruzalémských předměstí, kde měl otevřít nový úřad. Podle AFP byl zadržen a kontrolním stanovišti u vstupu do předměstí východního Jeruzaléma Azarie.

Jde o první případ, kdy Izrael zadržel člena nové vlády palestinské autonomie, která se oficiálně ujala moci minulý týden. Arafí, který v Jeruzalémě bydlí, byl v minulosti izraelskými úřady zadržen už několikrát.

Východní Jeruzalém chtějí  Palestinci vyhlásit za své hlavní město, Izrael však trvá na celistvosti a nedělitelnosti Jeruzaléma, který okupuje od šestidenní války v roce 1967 a považuje ho za své hlavní město.

Palestina je bez peněz

Nová palestinská vláda na svém prvním středečním zasedání řešila finanční problémy. Peníze nedostanou ani členové vlády. "Ministerstvo financí zdědilo zcela prázdnou pokladnu dodatkem ke dluhům ministerstva a vlády jako celku," konstatoval premiér Ismaíl Haníja. Ujistil ale zároveň, že jeho vláda učiní vše, co bude v jejích silách, aby vyplatila mzdy 140 000 státních zaměstnanců, mezi nimiž jsou i učitelé, zdravotníci či členové bezpečnostních složek.

Podle Haníji  finanční problémy nevyřeší ani 55 miliónů dolarů měsíčně, které Palestincům nedávno slíbily arabské země. Haníja proto vyzval arabský svět k poskytnutí další podpory. Palestinský ministr financí Umar Abdar Rázik sdělil, že Saúdská Arábie, Kuvajt a Spojené arabské emiráty sice slíbily palestinské samosprávě přispět na březnové mzdy, jež měly být vyplaceny počátkem tohoto týdne, 80 miliónů dolarů, zatím však prý není jasné, kdy bude tato částka uvolněna.

Nová palestinská vláda má navícpotíže najít banku, která bude spravovat její finance. Podle vedení radikálního Hamásu, který nyní Palestincům vládne, je to důsledek mezinárodní kampaně proti tomuto hnutí. Hamas je na seznamu teroristických organizací v USA i Evropské unii. Palestinské finance dosud spravovala Arabská banka v Ammánu. Od nástupu Hamásu je pod mezinárodním tlakem, aby s ním nespolupracovala.

Hamásu se nedaří vyrovnat s izolací, do níž se dostal. V pásmu Gazy jsou potraviny na příděl. Ukazuje se, že se neobejde bez zásadní zahraniční pomoci. Problémy palestinské samosprávě působí především výpadek příjmů způsobený zadržováním daňových a celních poplatků ze strany Izraele. Odůvodnil to tím, že nehodlá financovat palestinské vedení, které bude v rukou organizace, jež hlásá boj proti Izraeli. Únorová platba měla činit  50 miliónů dolarů.

Abbás chce pod svou kontrolu přechody

Situaci chce řešit i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Ve středu prohlásil, že hraniční přechody na hranicích pásma Gazy budou spadat přímo pod jeho kontrolu. Snaží se tím rozptýlit obavy, že za vlády Hamásu budou tudy procházet bojovníci do Izraele. Izrael s poukazem na bezpečnostní obavy rovněž už několikrát varoval, že uzavře přechod Karni mezi pásmem Gazy a izraelským územím.

Palestinští představitelé blízcí Abbásovi sdělili, že Evropská unie, která monitoruje klíčový přechod v Rafáhu mezi pásmem Gazy a Egyptem, pohrozila, že odtud stáhne svůj personál poté, co Hamás zvítězil v lednových parlamentních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám