Hlavní obsah

Stávky ve Francii byly menší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ohlášené páté demonstrace a stávky proti kontroverzní smlouvě o prvním zaměstnání v úterý opět zasáhly Francii. V řadě velkých měst opět nefunguje městská doprava a také nejezdí část vlaků. Zasažena je i letecká doprava a pošta. Předchozí týden však stávkovalo více lidí. Protestní manifestace se konají ve 150 městech.

Článek

V Grenoblu vyšlo podle organizátorů do ulic 60 000 lidí, v Nantes 75 000, v Lyonu 45 000 a v Marseille dokonce přes 250 000. Policejní odhady jsou většinou dvakrát až třikrát a v případě Marseille skoro desetkrát nižší.

Stávky nejsou tak silné jako minulý týden, i když nejezdí doprava ve 32 městech včetně Marseille a Toulouse. Pařížské metro však jezdí normálně. V provozu jsou také dvě třetiny vlaků intercity a TGV. Bez problémů je také v provozu hlavní pařížské letiště v Roissy, zatímco v Orly mají lety zpoždění. Některé vnitrostátní lety byly zrušeny a mezinárodní mohou být zpožděny.

V elektrárenské společnosti EDF stávkuje podle vedení desetina zaměstnanců a výroba se zmenšila o tři procenta, do škol (podle druhů) nepřišlo učit 16 až 28 procent učitelů, ve stávce je necelá desetina zaměstnanců pošt a tak dále. Vysoká mobilizace proti CPE ale trvá u studentů vysokých i středních škol.

Ve službě je 15 tisíc policistů a četníků, kteří mají zabránit možným násilnostem, jimiž zejména v Paříži končily předchozí protesty. V hlavním městě jich jsou čtyři tisíce. Policisté hlídkující na pařížských nádražích, kudy by do města mohli přijíždět bandy výtržníků z předměstí, už podle televize LCI zajistili u některých podezřele vyhlížejících mladíků železné tyče a zápalné láhve.

Může dojít na jednání

Protesty trvají, protože prezident Jacques Chirac o víkendu zákon podepsal, i když požaduje významné změny, zkušební lhůtu chce zkrátit ze dvou let na rok a pracovníka už není možné vyhodit bez udání důvodu.

Objevují se signály, že demonstrující jsou ochotni jednat. Doposud všechna jednání selhala, protože vláda trvala na uplatnění zákona  a studenti i odboráři jej odmítali. Předseda studentské unie Bruno Juliard řekl, že je ochoten přijmout pozvání vládnoucí strany s cílem najít kompromis. "Na pozvání odpovíme ano, jakmile dostaneme záruky, že nové smlouvy nebudou podepisovány v příštích dnech," uvedl, ale ihned dodal, že protestující "jsou na kraji vítězství". Pro odboráře jsou však navrhované změny stále nepřijatelné.

Reklama

Související články

Policie vyklidila pařížskou Sorbonnu

Pařížská policie v sobotu ráno vyklidila Sorbonnu, kterou už třetí noc okupovali studenti protestující proti nové podobě první pracovní smlouvy. Při střetech...

Výběr článků

Načítám