Hlavní obsah

Údajný terorista Moussaoui může dostat trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká federální porota uvolnila v pondělí cestu k případné popravě Zacariase Moussaouiho, jediného člověka, který byl ve Spojených státech obžalován v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září 2001. Shledala ho vinným z toho, že lhal agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) při svém zadržení ještě před teroristickými útoky a tím přivodil smrt 3000 lidí, kteří zahynuli v New Yorku a ve Washingtonu.

Článek

Agenti FBI zadrželi francouzského občana marockého původu 16. srpna 2001 po upozornění z letecké školy na jeho podivné chování. Formálně byl zatčen kvůli porušení imigračního statusu. Moussaoui tvrdil, že byl připravován na úder proti Spojeným státům, ale s útoky z 11. září 2001 neměl nic společného.

"Tímto verdiktem porota uznala, že je možný také trest smrti," řekl mluvčí soudu Ed Adams. Klíčovou otázkou, na kterou devět mužů a tři ženy poroty museli odpovědět, zněla, zda podle nich nejméně jedna osoba zahynula při teroristických útocích vinou Moussaouiho lží.

Pro Moussaouiho začne ve čtvrtek další fáze procesu spojená s posuzováním okolností zločinu a vynášením trestu. Porotci budou muset rozhodovat, zda Moussaoui bude skutečně popraven, nebo půjde na doživotí do vězení. Před soudem vystoupí nyní pozůstalí po obětech útoků, kteří vylíčí, jaký dopad na ně měla smrt blízkých.

Při verdiktu poroty Moussaoui klidně seděl a modlil se. Odmítl také výzvu, aby se postavil. "Nikdy nebudete mít moji krev. Bůh vás prokleje," řekl poté. Moussaoui přiznal členství v teroristické organizaci al-Kajdá, která stála za únosem letounů, s nimiž islámští radikálové narazili do Světového obchodního střediska v New Yorku a do budovy ministerstva obrany ve Washingtonu. Třetí letoun se zřítil v Pensylvánii.

Moussaouiho obhájci, kteří byli určení soudem, povolají na pomoc odborníky, kteří mají potvrdit počínající schizofrenii sedmatřicetiletého muže jako následek bídného dětství a rasových ústrků ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám