Hlavní obsah

Scotland Yard bojuje proti pirátům DVD

Britský Scotland Yard založil možná jako první policejní složka na světě speciální oddělení pro boj s piráty kopírujícími filmová DVD. Za úkol dostalo zasáhnout proti nelegálnímu odvětví, které podle odhadů v Británii produkuje 77 milionů kopií ročně, čímž je Británie na druhém místě za USA.

Článek

Filmový průmysl odhaduje, že tak přichází o 800 miliónů liber, tedy asi 32 miliard korun. Piráti naopak vydělají kolem 300 miliónů liber. Tento typ zločinnosti podporují vysoké ceny filmových DVD disků, které se pohybují mezi deseti a 20 librami. Piráti je prodávají za pět a méně liber za kus.

List The Times cituje Eddyho Levitena z Federace proti krádeži autorských práv (FACT), který tvrdí, že problém v Británii komplikuje nelegální přistěhovalectví z Číny. Podle jeho analýzy se situace zhoršila koncem minulého roku, kdy na jihu Anglie vznikla rozsáhlá síť, která se dnes rozšířila i do Skotska a Walesu.

Jen letos zatkla policie tři Číňany, kteří byli schopni vyrábět 20 tisíc nelegálních kopií DVD denně. Na místě, kde byli zatčeni, bylo zabaveno na 100 tisíc disků a sedm tiskáren na obaly. Podle FACT je dnes Británie uprostřed "epidemie" kopírování DVD, které lze sehnat prakticky kdekoli - u prodavačů zmrzliny, u holičů nebo v hospodách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám