Hlavní obsah

Chirac podepíše kontroverzní zákon o prvním zaměstnání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac v televizním projevu oznámil, že podepíše sporný zákon o "smlouvě prvního zaměstnání" (CPE). Současně ale vyzval k jeho okamžité úpravě, která by zrevidovala nejkontroverznější body, jež vyvolaly masové bouře.

Článek

CPE, která je určena pro lidi do 26 let, předpokládá dvouletou zkušební lhůtu, během níž bude možné propuštění ze zaměstnání bez udání důvodu. Chirac řekl, že v nové verzi, kterou má vláda připravit, se má zkušební doba zkrátit na rok a případné propuštění během této doby bude nutno zdůvodnit.

První reakce odpůrců CPE neukazují na uklidnění krize, která kvůli ní vznikla. Generální tajemník největší odborové ústředny CGT Bernard Thibault po prezidentově projevu řekl, že jeho výzva "nemá žádnou šanci na úspěch", a první tajemník Socialistické strany François Hollande prohlásil, že Francie "nesměřuje k uklidnění".

Francie tento týden zažila obrovské protesty proti nově zaváděné podobě první pracovní smlouvy pro mladé lidi. Podle francouzských odborů v vyšly např. v úterý do ulic tři milióny lidí. Policie odhadla množství protestujících na jeden milión.

Desítky lidí byly zraněny, až stovky zatčeny. Policie použila slzný plyn i vodní děla. Lidé v ulicích také rozbíjeli výlohy a kradli. Většina z nich vůbec nebyli studenti. 

Protesty zahájili na počátku března vysokoškoláci. Zasáhly polovinu univerzit a pařížská Sorbonna byla několik dní zavřená kvůli okupační stávce. Nakonec ji vyklidila policie. Odborům a studentům se na takzvané smlouvě prvního zaměstnání (CPE) nelíbí to, že předpokládá dvouletou zkušební dobu, během níž bude možné zaměstnance bez udání důvodu propustit. Podle vlády to má snížit nezaměstnanost absolventů škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám