Hlavní obsah

Ptačí chřipka je v Jordánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První případ onemocnění člověka ptačí chřipkou ohlásilo v pátek Jordánsko. Vysoce patogenní virus H5N1 byl zjištěn u egyptského zaměstnance, který se před dvěma dny vrátil do Jordánska z dovolené ve vlasti.

Článek

Nakažený jednatřicetiletý muž prý přicestoval do Jordánska, kde žije už tři roky, lodí z egyptského governorátu Fajjúm jižně od Káhiry. "Byl nemocný už před příjezdem do Jordánska," zdůraznil ministr. Nemocný Egypťan je podle jeho ujištění hospitalizován, jeho zdravotní stav je dobrý, nemocnému se dostává léčby a jordánské úřady konzultují jeho případ s egyptskými kolegy.

Zpráva o prvním případu onemocnění člověka ptačí chřipkou v Jordánsku přichází týden poté, co byl smrtící virus ptačí chřipky zjištěn a potvrzen u tří uhynulých krocanů na soukromé farmě na severu země. Mezi lidmi se až do dnešní informace žádný případ onemocnění nevyskytl. V Egyptě byla naproti tomu dosud prokázána nákaza vysoce patogenním typem viru ptačí chřipky už u pěti osob, dva lidé zemřeli.

Infekce ptačí chřipkou se už mezitím rozšířila v 19 ze 26 egyptských governorátů. V blízkovýchodním regionu se ptačí chřipka objevila již v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu, stejně jako v Izraeli v oblastech u hranice s Jordánskem.

Ptačí chřipka typu H5N1 byla poprvé u člověka diagnostikována v roce 1997 v Hongkongu, kdy na ni zemřelo šest lidí. Od prosince 2003, kdy se znovu vyskytla v jižní Asii, zabil virus H5N1 podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) nejméně 105 lidí. Nejvíce obětí bylo v jihovýchodní Asii, 12 případů nákazy se ale vyskytlo i v Turecku, kde na ptačí chřipku zemřeli čtyři lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám