Hlavní obsah

Se záplavami se nadále potýkají i okolní země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S povodněmi se potýkají i v zemích sousedících s Českou republikou. V Německu je nejhorší situace v Sasku u hranic s ČR. Po večerní evakuaci části Bad Schandau začali ve čtvrtek ráno s evakuacemi obyvatel starého města v Pirně. V Rakousku je nejhorší situace ve spolkové zemi Dolní Rakousy a na Slovensku představuje nadále největší nebezpečí řeka Morava. V Polsku je zvýšená haldina Odry.

Článek

Ve čtvrtek večer byla v Sasku evakuována tisícovka obyvatel hraniční polabské obce Bad Schandau, ráno museli své domovy opustit lidé obývající historické centrum Pirny, kde byl vyhlášen stav ohrožení. Domy u řeky byly evakuovány pro případ, že by bylo kvůli velké vodě nutné vypnout elektřinu. Začala se také odčerpávat voda ze zatopených sklepů.

Hladina Labe stoupala po celém Sasku. V některých částech okresu Saské Švýcarsko byl už ve středu vyhlášen stav ohrožení. Nejvyšší hladina řeky se v Drážďanech očekává o víkendu. I další saské řeky stoupají, situace ale ještě není kritická.

Zlepšila se naopak situace v Bavorsku, kde byl povodňový stav snížen ze stupně čtyři na trojku. Dunaj v jižním Bavorsku klesá, v historickém jádru Pasova jeho hladina ráno dosahovala 8,45 metru, což je o 30 centimetrů méně než večer. 

Povodně v Rakousku

Problémy trvají v Dolních Rakousích, hladiny řek tam již nestoupají, ale zůstávají podle místních úřadů na "velmi vysoké úrovni". Odborníci označují situaci za "kritickou, ale prozatím stabilní", během dne by se ovšem mohla vyhrotit. Podle předpovědi má zase pršet .

Voda zalila i rychlostní silnici B3, která musela být na několika místech mezi Kremží a Spitzem dočasně uzavřena.

Zvláštní zpravodaj Práva z Kremže uvedl: "Tady je mírně zvýšená hladina Dunaje, voda zaplavila běžecké stezky a vyhlídkové cesty podél řeky." Dodal, že nejhorší je situace na Dyji, která již dosáhla úrovně stoleté vody. V oblasti mezi Drosendorfem a Raabsem museli být obyvatelé zčásti evakuováni. Policie již uzavřela až do odvolání česko-rakouské hraniční přechody Hevlín-Laa an der Thaya a Hatě-Kleinhaugsdorf.

S velkou vodou se potýkají na Slovensku i v Polsku

Na Slovensku je nadále kritická situace na řece Moravě, kde u obce Kopčany dosahuje hladina téměř úrovně koruny hráze. Obyvatelé této obce jsou připravováni na částečnou evakuaci. Třetí stupeň povodňové aktivity byl ve čtvrtek vyhlášen i na Váhu u Hlohovce. Přímo do města se však voda zatím nerozlila.

Na východním Slovensku potoky na některých místech zaplavily zahrady a sklepy, například v Jasově u Košic nebo v několika obcích okresu Svidník. Třetí stupeň povodňové aktivity byl v noci na dnešek vyhlášen na některých úsecích řek Torysa, Uh, Ladomírka a Topža. Situace zůstává vážná i na řekách Myjava a Nitra.

Po nočním dešti stouply hladiny řek na jihu Polska o metr. V Horním Slezsku je podle Katovického povodňového centra situace "obtížná, ale pod kontrolou". V Krzyzanowicích, kde je hladina o 2,2 metru nad normálem, jsou zaplavené ulice, sklepy a pole.

Reklama

Související články

Německo a Polsko hlásí první oběti záplav

Tající sníh a déšť zvedají hladiny řek v celé střední Evropě. Na některých místech se již vylévají ze břehů. V Německu je postižena hlavně jižní část země....

Řeky se vylévají z koryt také na Slovensku

Vlivem deště a tajícího sněhu stoupají hladiny řek také na Slovensku. Nejhorší situace je v části Záhorie na západě Slovenska, kde platí třetí stupeň povodňové...

Povodně trápí také Polsko a Německo

Povodně ve středu značně zasáhly i země sousedící s Českou republiku, zvýšené hladiny řekl jsou v Německu i Polsku. V Pasově už museli vystěhovat obyvatele...

Výběr článků

Načítám