Hlavní obsah

Třicet let vězení za přípravu atentátu na Bushe

ALEXANDRIA

Třicet let stráví ve vězení americký muslim Ahmed Omar Abu Ali, který byl už listopadu uznán vinným za přípravu atentátu na prezidenta George Bushe a za podporu teroristické organizace al-Kajdá. O výši trestu soud ve virginské Alexandrii rozhodl ve středu večer.

Článek

Žalobce David Laufman pro něj žádal trest doživotí: "Rok po 11. září 2001 se připojil k organizaci, které je odpovědná za smrt tři tisíc lidí." Soudce však jeho argument nepřijal, podle něj je třicet let dost. Srovnal výši trestu s dvaceti lety, které dostal Američan John Walker Lindh, jenž se přidal k Tálibánu. Dodal, že výsledkem akcí Abu Aliho "nebyla žádaná oběť a tato skutečnost se nemůže přehlédnout".

Odsouzený, jenž má  jordánského otce, ale vyrůstal na ve virginském Falls Church, se bránil, že přiznání z něj saúdskoarabská policie, která jej dopadla, vynutila mučením. Abu Ali byl zatčen v červnu 2003 během studií v Saúdské Arábii a držen tamními orgány dvacet měsíců ve vyšetřovací vazbě, než byl předán do USA.

V saúdskoarabském vězení podepsal obsáhlé doznání a učinil prohlášení, že navázal spojení s jednou z buněk al-Kajdá a projednával možnosti, jak zabít amerického prezidenta. Debatovali prý především o tom, jak se k Bushovi na veřejnosti přiblížit a zastřelit jej, nebo o možnosti použít auto napěchované výbušninou či unést letadlo.

Porota posoudila videonahrávku zachycující jeho přiznání, kde uvedl, že se přidal k al-Kajdá, protože nenávidí USA za jejich podporu Izraele. Lékaři také zkoumali jeho jizvy na zádech, o nichž tvrdil, že mu je způsobilo bití a bičování v saúdském žaláři. Nedospěli však k jednoznačnému závěru

Ahmed Abu Ali, který si nechal narůst plnovous, po vynesení rozsudku sklopil hlavu a bez pohledu do publika, kde stáli členové jeho rodiny, opustil soudní sál. "Vše je v rukou Božích," řekl pak jeho otec Omar Abu Ali. "Víme, že pokud to Bůh bude chtít, Ahmed bude dříve nebo později osvobozen," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA se rozbíhají procesy s teroristy

Po třech letech ve vazbě byl v úterý na Floridě obžalován José Padilla z terorismu. Američana arabského původu Ahmeda Omara Abú Aliho shledala v úterý porota...

Výběr článků

Načítám