Hlavní obsah

Olmert chystá koalici a vytýčení hranic Izraele

Právo, ČTK, Břetislav Tureček, zr
JERUZALÉM/GAZA

Vítězná izraelská strana Kadima, jež v úterních volbách ve 120členném Knesetu získala 28 křesel, začala ve středu sestavovat tým pro vyjednávání o budoucí vládní koalici s dalšími uskupeními.

Článek

Nejčastěji je jako partner zmiňována levicová Strana práce, která získala 20 křesel, strana Merec (4) a sedm poslanců, jež do parlamentu vyslalo překvapení voleb, Strana důchodců (Gil - hebrejsky věk, ale také akronym Důchodci Izraele do Knesetu).

K zajištění většiny je však potřeba ještě aspoň jedna frakce, uváděna je náboženská strana Šas (13), neboť z okolí dosavadního úřadujícího premiéra Ehuda Olmerta prosáklo, že s přibráním deseti poslanců za trojici arabských stran nepočítá.

Kadima slibuje vytyčení hranic

"V nadcházejícím období přikročíme v ustavení definitivních hranic Izraele, židovského státu s židovskou většinou," shrnul Olmert hlavní tezi, na níž Kadima na sklonku minulého roku vznikla. "Pokusíme se toho dosáhnout jednáním s Palestinci," dodal a vybídl palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse k obnovení jednání.

Varoval však, že pokud Palestinci "nepřistoupí na kompromis, vezme Izrael svůj osud do vlastních rukou", což byl náznak, že tak jako loni při stahování z Gazy může židovský stát jednat jednostranně i na okupovaném západním břehu Jordánu.

Několik činitelů Kadimy včera naznačilo, že koalice vznikne právě tak, aby zamýšlené rušení židovských osad na západním břehu a ustavení východní hranice Izraele do roku 2010 mělo v Knesetu pevnou oporu. "Plán by mohlo do určité míry podpořit až 80 poslanců," řekl v armádním rozhlase Olmertův poradce Weisglass. Šaron čelil za stažení z Gazy tvrdé kritice zprava kvůli tomu, že plán inicioval uprostřed volebního období a odmítal ho předložit aspoň k referendu. Naproti tomu Kadima takový program ohlásila už před volbami.

Hamás se ujal vlády, Američané s ním přerušili kontakt

Přísahu členů nového palestinského kabinetu, vytvořeného radikálním islamistickým hnutím Hamás, přijal ve středu večer palestinský prezident Mahmúd Abbás. Hamás se tak oficiálně ujal vlády v palestinské autonomii, která je na pokraji finančního kolapsu a čelí západní izolaci. Veškeré kontakty s palestinskými ministerstvy včera zakázaly svým diplomatům a podnikatelům Spojené státy. Příslušná instrukce vstoupila v platnost v šest hodin večer našeho času, tedy okamžikem, kdy 24 členů vlády Hamásu složilo přísahu.

Ze zákazu, který američtí představitelé údajně obdrželi prostřednictvím elektronické pošty, je nadále vyňat jen prezident Abbás osobně, jeho úřad a ti poslanci palestinského parlamentu, kteří nejsou členy hnutí Hamás. Přerušení kontaktů se ale vztahuje na všechna vládní ministerstva, ať v jejich čele stojí člen Hamásu, nebo nikoliv.

Radikální hnutí Hamás drtivě zvítězilo v lednových palestinských parlamentních volbách. Deklarovaný záměr vytvořit vládu národní jednoty se hnutí nezdařil, protože všechny ostatní palestinské politické strany a uskupení s ním odmítly vstoupit do koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám