Hlavní obsah

Putin podváděl při získání doktorátu z ekonomie

Právo, Eva Turečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin (53) si v roce 1997 ozdobil životopis doktorátem, který získal za dizertační práci zčásti opsanou od amerických ekonomů. Tvrdí to experti z washingtonského Brookings Institute, kteří 218stránkový text zkoumali.

Článek

Ekonom Clifford Gaddy tak zjistil, že Putinova práce nazvaná Strategické plánování obnovy zdrojů při tvorbě tržních vztahů se v řadě pasáží nápadně podobá ruskému překladu publikace Strategické plánování a politika, kterou v roce 1978 napsali američtí profesoři William King a David Cleland.

"Spočítal jsem, že tam je víc než 16 stran textu převzatého od Kinga a Clelanda," prohlásil Gaddy. "Týká se to i řady údajů. Nejméně šest grafů a tabulek bylo přímo převzato nebo slabě upraveno, aniž by to bylo zmíněno," citovaly experta na Sovětský Svaz Rádio Svoboda i britský list The Sunday Times.

Gaddy ale plagiátorství nepřipisuje nutně Putinovi osobně - mohl prý totiž práci zkompilovanou jinými koupit, "jak to nebylo výjimečné" mezi činiteli sovětské éry.

Putin získal doktorát podle oficiálního kremelského životopisu na Báňském institutu v Petrohradě v době, kdy tam byl náměstkem primátora. Podle Sunday Times se tak mohl snažit udělat dojem na zahraniční investory přijíždějící do města na Něvě. Igor Danchenko z Brookings Institute upozornil, že dnes už Putin na svou dizertaci vůbec neodkazuje a "nikdy otevřeně neřekl, že získal doktorát z ekonomie".

Reklama

Výběr článků

Načítám