Hlavní obsah

Londýnský starosta: Americký velvyslanec je šejdíř

LONDÝN

Londýnský starosta Ken Livingstone označil amerického velvyslance v Británii Roberta Tuttlea za "šejdíře". Rozhořčilo ho loňské rozhodnutí, že američtí diplomaté nebudou radnici platit mýto za vjezd do středu města, které nyní činí osm liber (320 korun) za den.

Článek

Americké velvyslanectví tvrdí, že mýto, kterému se v Londýně oficiálně říká "poplatek za dopravní nával" je daň a diplomaté jsou z placení daní vyňati. Starosta si ale myslí, že je to platba za službu, a tu musejí platit i diplomaté.

Velvyslanectví, které je v placené zóně, má asi sto aut. Pokud by na ně platila běžná pravidla včetně pokut, dluží prý už radnici desetitisíce liber. Livingstone prohlásil, že najde způsob, jak pohnat velvyslanectví před soud, ať už v Británii nebo v USA.

Livingstone je známým odpůrcem americké politiky, zejména v Iráku. Americké velvyslanectví na jeho poslední výroky reagovalo slovy, že starosta je znám přeháněním.

Starosta čelí za své výroky v poslední době poměrně často kritice. Počátkem roku byl na měsíc suspendován za slovní útok na novináře bulvárního listu. Nedávno zaútočil na dva z velkých sponzorů města, protože se postavili proti některým jeho politickým záměrům. V obou případech měly výroky podle jeho kritiků rasový nádech. Livingstone to popírá a proti pozastavení výkonu funkce se odvolal k soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám