Hlavní obsah

Maďarsku údajně hrozí bombové útoky

Právo, Ivan Vilček
BUDAPEŠŤ

Maďarsku údajně hrozí ve finiši předvolební kampaně bombové útoky. Na mimořádné tiskové konferenci v Budapešti o tom v úterý informoval maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Maďarská tajná služba podle něj dostala tyto informace od jedné z členských zemí Evropské unie.

Článek

"Ve zprávě se uvádí, že určité zahraniční skupiny chtějí výbuchy na předvolebních shromážděních destabilizovat politickou situaci v Maďarsku," uvedl Gyurcsány. Na prvního dubna svolala vládní Maďarská socialistická strana do Budapešti velký mítink svých příznivců a druhý den se před budovou parlamentu sejdou příznivci opozice.

Deník Népszabadság ve svém dnešním vydání uvedl, že Maďarsko na možné útoky upozornila Slovenská informační služba (SIS). Slovenská tajná služba se domnívá, že útoky by mohlo zorganizovat podsvětí z okolí Dunajské Stredy. "Cílem útoků by mělo být narušení společenského ovzduší a podkopání autority státních úřadů," píše Népszabadság.

Nebylo by to poprvé

SIS v této souvislosti údajně upozornila maďarské partnery na tři osoby chorvatského původu, které se často zdržují na maďarském území. SIS nechtěla tuto informaci komentovat a maďarský ministr obrany Ferenc Juhász prohlásil, že v této souvislosti zatím neplánuje svolat bezpečnostní radu státu.

Maďarsko nemůže brát tyto informace na lehkou váhu, protože za krvavým útokem v centru Budapešti v roce 1998, při němž přišli o život tři lidé, rovněž stálo podsvětí z jihu Slovenska. V Dunajské Stredě se v roce 1999 odehrála zatím nejmasovější vražda v dějinách Slovenska, když vrahové v místním baru Fontána postříleli deset členů gangu Pápalyovců.

První kolo maďarských parlamentních voleb se uskuteční 9. dubna a druhé kolo 23. dubna. Předvolební kampaň je plná ostrých výpadů. S napětím se očekává televizní duel současného premiéra Gyurcsánye se šéfem opozice Viktorem Orbánem, který je naplánovaný na 5. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám