Hlavní obsah

V Afghánistánu propustili křesťana souzeného za konverzi

– KÁBUL

V Afghánistánu v noci na úterý propustili Abdula Rahmána, který byl souzen kvůli konverzi ke křesťanství a podle islámského práva hrozil mu trest smrti. Oznámil to afghánský ministr spravedlnosti Muhammad Sarvár Daniš. Podle agentury AP byl označen za duševně nemocného, BBC navíc tvrdí, že se soudu nedostávalo důkazů.

Článek

"Byl označen za mentálně nezpůsobilého pro soudní proces a proto byl propuštěn na svobodu," řekl agentuře náměstek státního prokurátora Mohammed Esak Aloko. "Místo, kde se nyní zdržuje, neznáme," dodal.

Podle zdrojů OSN v Kábulu Rahmán v pondělí požádal o politický azyl. Představitelé Spojených národů očekávají, že mu bude poskytnut v zemi, která má zájem na pokojné řešení problému.

Soudce vyjádřil pochybnosti, zda je muž natolik zdráv, aby mohl být souzen. To měly zjistit testy. Podle něj byl "zmatený". Dodal také, že si není jist, zda je obžalovaný skutečně afghánským občanem, nebo má občanství jiné země. Rahmán konvertoval před šestnácti lety, když žil v Německu.

Řada zemí včetně Spojených států apelovala na jeho propuštění stejně jako OSN. Proti možnému propuštění v Kábulu protestovaly stovky muslimů, kteří požadovali uplatnění islámského práva šária.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám