Hlavní obsah

Ptačí chřipka ve světě zabila přes sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viru ptačí chřipky H5N1 už ve světě podlehlo více než sto lidí. Když se jím vůbec poprvé nakazili lidé v roce 1997 v Hongkongu, z osmnácti nemocných jich nepřežilo. Od konce roku 2003, kdy se začala nemoc šířit, mu podle Světové zdravotnické organizace podlehlo 105 osob ze 186 nakažených. Nakažení ptáci byli zjištěni ve většině asijských zemí, v téměř celé Evropě a ve čtyřech afrických zemích.

Článek

Naprostá většina případů nákazy i obětí je hlášena z jihovýchodní Asie. Největší počet obětí si virus vyžádal ve Vietnamu, kde na něj zemřelo 42 osob, 22 jich zahynulo v Indonésii, 14 v Thajsku a 11 v Číně. V Evropě se zatím nikdo virem nenakazil, čtyři lidé podlehli viru v asijské části Turecka.

Virem se nakazili pouze ti, kteří byli v těsném kontaktu s nemocnou drůbeží, likvidovali ji, pojídali ji nebo si s ní hráli či s ní žili ve společné domácnosti. Zatím nebyl zjištěn přímý přenos nemoci z člověka na člověka, k tomu by došlo až případě, že byl virus zmutoval.

Jediným účinným lékem je antivirotikum Tamiflu. Proto také většina zemí nakoupila zásoby léku. Alternativou je lék Relenza, ostatním antivirotikům nemoc odolává. Vakcína by směla smysl v případě, že by se virus přenášel z člověka na člověka.

Šíření viru

Nemoc se šířila od konce roku 2003 ve třech vlnách. První zasáhla v jihovýchodní Asii na přelomu let 2003 a 2004 osm zemí a podlehlo jí 24 lidí. Vybito bylo sto miliónů kusů drůbeže, z toho 36 miliónů v Thajsku. Druhá vlna zasáhla stejnou oblast na přelomu června a července 2004. Zemřelo osm lidí.

Na jaře 2005 začalo masivní šíření nemoci z jihovýchodní Asie na západ, postupně byla zasažena většina Číny a přes Sibiř se virus přiblížil k Moskvě. Na podzim roku 2005 se virus dostal do Evropy, první případy byly hlášeny z Rumunsku. Ještě v roce 2005 byly výskyt viru potvrzen v Turecku, Chorvatsku a na ukrajinském Krymu. Během února a března se nákaza rozšířila po celé Evropa od Balkánu až Atlantiku a do Skandinávie

Na začátku února byl první případe nákazy u ptáků hlášen z Afriky, virus H5N1 byl zjištěn u uhynulých ptáků z Nigérie.

Reklama

Související články

V Česku je první případ ptačí chřipky

Česká republika má pravděpodobně první případ ptačí chřipky. Podle zdroje Novinek se virus objevil u labutě uhynulé v Hluboké nad Vltavou. Zatím ale není...

Výběr článků

Načítám