Hlavní obsah

Tymošenková chce po vítězství Janukovyče zachránit oranžovou revoluci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinská "oranžová revoluce" čelí další ráně. Strana Naše Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka v nedělních parlamentních volbách propadla, podle odhadů skončila třetí s 15 až 17 procenty. Vyhrála promoskevská Strana regionů Viktora Janukovyče, která získala 27 až 33 procent hlasů. Expremiérka Julije Tymošenková nabízí prezidentovi obnovení oranžové koalice, její strana Blok dostala 21 až 23 procenta.

Článek

První výsledky ale ukazují menší rozdíly, Naše Ukrajina dostal podle něj jen čtvrtinu hlasů a její náskok před Blokem je velmi malý.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v neděli potvrdil, že bude jednat o vytvoření  koalice s bývalými spojenci z oranžové revoluce: "Nejdůležitější věcí je maximální zapojení demokratických sil při formování koalice." Nevyloučil však ani jiné možnosti. Nechává si otevřené dveře i pro koalici s Janukovyčem. Jednání začnou v pondělí.

Janukovyč, kterého před rokem smetla tzv. oranžová revoluce [celá zpráva], může slavit návrat. V projevu však byl velmi umírněný, když řekl: "Naše vítězství otevírá novou kapitolu v historii Ukrajiny. Jsme připraveni spolupracovat s kteroukoliv politickou  stranou. "Musíme udělat z Ukrajiny most mezi Východem a Západem. Současně však musíme překonat i vlastní rozdělení."

Chce obnovit vztahy s Moskvou, které za vlády Juščenka ochladly, Rusko dokonce na přelomu roku přerušilo dodávky zemního plynu do země. Řekl ale, že dál míní rozvíjet vztahy s Evropskou unií. [celá zpráva]

Tymošenková nabízí pomoc

Bývalá premiérka Julije Tymošenková, kterou loni na podzim odvolal prezident je ochotná se s ním usmířit, aby se Janukovyč nedostal k moci. Míní obnovit "oranžovou koalici". Podle ní je už připravena dohoda tří stran, které by měly většinu. Blok a Naši Ukrajinu by doplnili socialisté. Tymošenková ovšem pro sebe požaduje premiérské křeslo

Tymošenková zároveň prohlásila, že pokud se dostane znovu k moci, zruší novoroční dohodu s Ruskem, na jejímž základě byly prudce zvýšeny ceny ruského plynu pro Ukrajinu. Oba požadavky by ale byly pro Juščenka zřejmě obtížně akceptovatelné. [celá zpráva] Tymošenkovou odvolala kvůli korupci ve vládě. Nelze proto dopředu vyloučit vládu proruských sil a spekuluje se i o velké koalici.

Oficiální výsledky budou podle posledních informací známé až v úterý. Zájem o volby byl velký, ještě dvě hodiny před uzavřením volebních místností před nimi stály fronty.

Výsledky voleb na Ukrajině

Částečné výsledky ukrajinských parlamentních voleb po sečtení 40 procent hlasů

  • 27,05 % Strana regionů (Viktor Janukovič)
  • 23,58 % Blok (Julije Tymošenková)
  • 16,18 % koalice Naše Ukrajina (podporuje Viktora Jušenka)
  • 7,07 % Socialistická strana
  • 3,52 % Komunistická strana
  • 2,72 % Národní blok (předsedy parlamentu Volodymyra Lytvyna)..

ITAR-TASS

Výsledky voleb také nahrávají běloruskému prezidentovi Lukašenkovi, který čelí už týden demonstracím opozice. Pro tu byla ukrajinské revoluce vzorem. V sobotu nechal brutálně rozehnat demonstraci a pozatýkat účastníky. [celá zpráva] V neděli v Minsku i přesto protestovalo na sto lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám