Hlavní obsah

Bushova manželka chce Riceovou novou prezidentkou USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

První dáma Spojených států amerických Laura Bushová se nechala slyšet, že by skvělou prezidentkou v éře po Georgi Bushovi byla současná ministryně zahraničních věcí USA Condoleezza Riceová. Bushová to prohlásila v diskusním pořadu se americkým žurnalistou Larrym Kingem.

Článek

Bushová ale lituje, že Riceová zatím nejeví příliš ochotu zvednout hozenou rukavici a kandidovat na post amerického prezidenta ve volbách v roce 2008. Zatím nikdy v historii se nestala žena hlavou státu, který založili Thomas Jefferson a George Washington.

"Byla by excelentní prezidentkou, ale nemyslím si, že bychom ji měli přemlouvat," uvedla Bushová. Podle manželky amerického prezidenta "se zřejmě Riceová chce vrátit do Kalifornie a žít šťastný život".

Riceová před působením na ministerstvu zahraničních věcí působila jako pedagog na prestižní kalifornské Stanfordské univerzitě. Po vítězství Bushe nad Al Gorem ve volbách v roce 2000 se republikánka Riceová stala pevnou podporovatelkou zahraničního kursu nového prezidenta. "Condi", jak jí přátelé přezdívají, do roku 2004 pracovala jako Bushova bezpečnostní poradkyně. Po odchodu Colina Powella z funkce ministra zahraničních věcí po druhém zvolení Bushe do čela USA v roce se Riceová stala novou šéfkou diplomacie světové velmoci.

Riceová však není jedinou ženou, jejíž jméno se skloňuje v souvislosti s kandidaturou na prezidenta. V Demokratické straně má velké vyhlídky na nominaci manželka exprezidenta Billa Clintona Hillary, jež nyní pracuje v americkém Senátu. 

Anketa

Kdo by byl lepší prezidentkou USA?
republikánka Riceová
28,9 %
demokratka Clintonová
71,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1383 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám