Hlavní obsah

Kvůli izraelské blokádě je v Gaze chleba na příděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Humanitární situace v pásmu Gazy se po více než dvou měsících izraelské blokády natolik vyostřila, že židovský stát musel pod mezinárodním tlakem v úterý a opět ve středu otevřít hraniční přechody Karni a Kerem Šalom, aby se na palestinské území dostaly kamióny se základními potravinami a léky.Situace je o to horší, že v Gaze byl potvrzen ve středu virus ptačí chřipky. Ve čtvrtek palba z vrtulníku zabila v Gaze dva Palestince.

Článek

"Co lidé pamatují, je to poprvé, kdy je chléb na příděl," řekl v pondělí agentuře AFP John Ging, představitel agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA. "Máme nedostatek všech základních komodit." V Gaze se také výrazně zvedly ceny.

Izrael nakrátko otevřel Karni už v pondělí, avšak jen na 35 minut, což podle palestinských zdrojů listu Ha'arec stačilo na dovoz 10 tun mouky, dietní koly, bramborových lupínků, čokolády, cukru a čaje.

V úterý byl přechod otevřen znovu a do Gazy se dostalo 131 kamiónů, dalších 200 mělo projet ve středu. "Doufám, že Izraelci dodrží slib a otevřou Karni úplně," řekl šéf pohraniční policie Salím Abú Safíja.

Obavy z útoků

Izrael Karni zavřel téměř před čtvrt rokem v obavách z infliltrace teroristů. Nenaplnily se tudíž listopadové dohody prosazené šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou, podle níž měly přes Karni jezdit oběma směry denně až desítky kamiónů.

Izrael neblokuje přísun zboží celkově a nabízí Palestincům, aby místo hlavního uzlu Karni používali menší Kerem Šalom, ležící na trojmezí Gazy, Izraele a Egypta. To však Palestinci odmítali s tím, že by se tak vytvořil precedenc a židovský stát by už Karni neotevřel nikdy.

Gaza má i přímý přechod do Egypta Rafah, ten však není pro nákladní provoz. Přes Kerem Šalom má postupně z Egypta podle Safíji dorazit až 7000 tun zboží, hlavně mouky, cukru a rýže. Vývoz palestinského zboží na své území Izrael zatím nepovolil téměř vůbec: od počátku roku vjelo do Gazy na 700 kamiónů, vyjela jen desetina. Na export přes Kerem Šalom tlačí i izraelští obchodníci závislí na výrobě textilu v palestinských továrnách.

Dva Palestince údajně zastihli izraelští vojáci při  pokládání náloží podél bezpečnostní bariéry mezi izraelským územím a pásmem Gazy. Lokalizoval je izraelský armádní vrtulník a vypálil na ně. Dva střely zabily, třetí prý unikl.

Ptačí chřipka v Gaze

Situaci Palestincům ztěžuje ptačí chřipka. Virus H5N1 u uhynulé drůbeže potvrdily izraelské testy.

Podle palestinského ministerstva zemědělství byla nákaza zjištěna poblíž hranice s Izraelem, kde byla nemoc odhalena již v minulých dnech. Zasažen byl jeden statek v Rafahu, kde bylo ve středu ráno nalezeno 200 uhynulých kuřat. Palestinská samospráva zvažuje vyhlášení výjimečného stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám