Hlavní obsah

Afghánskému odpadlíkovi od islámu hrozí smrt

KÁBUL/WHEELING

Mezi Německem a Afghánistánem se rozhořel diplomatický spor. Německu vadí postup afghánských úřadů, které postavily před soud muže, jenž přestoupil z islámu ke křesťanství. Hrozí mu smrt. Vysocí němečtí politikové tento postup ostře kritizovali, afghánští naopak jejich kritiku rozhodně odmítli. Americký prezident Bush vyjádřil "hluboké znepokojení", že muží hrozí poprava.

Článek

Bush na projevu ve Wheelingu Afghánistán pochválil za pokrok na cestě k demokracii, ale současně řekl: "Očekáváme, že (Afghánci) budou ctít základní zákon svobody."  Dodal, že Spojené státy chtějí "spolupracovat s afghánskou vládou na tom, aby byla hájena náboženská svoboda".

Spor se týká 41letého Abdula Rahmána. V únoru byl zatčen a minulý týden postaven před soud poté, co jej vlastní rodina udala, že se zřekl islámu a konvertoval ke křesťanství. Afghánské zákony založené na tradičním právu šaría to nepovolují a připouštějí za tento "zločin" dokonce až trest smrti.

"Chtějí mě odsoudit k smrti a já to přijímám," prohlásil Rahmán minulý týden. "Nejsem ale přeběhlík ani bezvěrec," dodal.

Velké znepokojení nad tímto případem vyjádřil veřejně německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a přední opoziční politik Rainer Brüderle dokonce vyzval vládu, aby "v případě, že Kábul urychleně nezmodernizuje své zákonodárství, přehodnotila svou pomoc Afghánistánu". Německo má v Afghánistánu v rámci jednotek NATO významný kontingent asi 2000 vojáků a kromě toho výrazně pomáhá při výcviku afghánské policie.

Soud vyjadřuje atmosféru v zemi

Tato kritika však narazila na tvrdé odmítnutí ze strany afghánských představitelů. Afghánský ministr hospodářství Amín Farhang v rozhovoru pro dnešní vydání listu Osnabrücker Zeitung uvedl, že "emocionální reakce německých politiků je přehnaná a vyvolává rozhořčení afghánského lidu".

Podle Farhanga musela afghánská prokuratura po udání rodiny jednat, protože to vyžadují afghánské zákony, ale vynesení trestu smrti je v Rahmánově případě "velmi málo pravděpodobné".

Čtyři roky po svržení fundamentalistického režimu hnutí Talibán je soudní proces s Rahmánem znamením, že v zemi získávají na síle náboženští konzervativci.

Reklama

Výběr článků

Načítám