Hlavní obsah

Americký soud uznal vinným mučitele Iráčanů

– WASHINGTON

Porota amerického vojenského soudu uznala v úterý mladého poddůstojníka Michaela Smithe vinným z týrání vězňů v irácké káznici Abú Ghrajb. Smith zneužíval k útokům na vězně a jejich zastrašování vycvičeného služebního psa. Byl odsouzen na šest měsíců do vězení, k pokut a, degradován na vojína, protože psa používal k týrání pro své pobavení. Je desátým odsouzeným v případu.

Článek

Porota zasedající ve Fort Meade ve státě Maryland shledala 24letého muže vinným v osmi z třinácti bodů obžaloby. Obhajoba se snažila poukázat na to, že Smith jednal na příkaz nadřízených.

Po odhalení skandálu s mučením a týráním vězňů v Abú Ghrajbu se v roce 2004 dostal na veřejnost také snímek se psem zuřivě štěkajícím do jen několik centimetrů vzdálené tváře vězně ochrnutého děsem.

Podle listu The Washington Post podezřívali američtí vojáci vězně na obrázku z příslušnosti k teroristické skupině al-Kajdá. Vojáci proto přišli se zvláštním projektem, jak vězně přimět k řeči.

Miller se rozhodl nevypovídat

Smithovým nadřízeným byl generál Geoffrey Miller, jehož penzionování armáda pozastavila do doby, než padne soudní verdikt ve Smithově kauze a také v případu seržanta Santose Cardony, který také používal služebního psa k terorizování vězňů a který se před soud dostane v květnu.

Miller působil ve věznici od srpna do září roku 2003 jako poradce pro řízení a nasazování výslechových metod používaných v internačním táboře v Guantánamu s cílem získat ze zajatců potřebné informace.

Miller odmítl vypovídat před vojenskou justicí, která chce vědět, zda doporučil používání psů k zastrašování vězňů. Odvolal se přitom na své právo nevypovídat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám