Hlavní obsah

V Ázerbájdžánu zemřelo na ptačí chřipku pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

V Ázerbájdžánu v uplynulých týdnech zemřelo kvůli nákaze virem ptačí chřipky H5N1 pět lidí. Celkový počet lidských obětí nemoci se tak ve světě zvýšil na 103. V úterý to v Ženevě oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Článek

Podle WHO byl virus ptačí chřipky v Ázerbájdžánu zjištěn u dalších dvou lidí, kteří jsou v současnosti už v nemocnici. Jejich stav je kritický.

Zdravotnické orgány této kavkazské země minulý týden sdělily, že tři dívky ve věku 17, 20 a 21 let ochořely po kontaktu s nemocnými ptáky. Testy provedené v Ázerbájdžánu ukázaly, že se nakazily virem H5N1. Nyní se čeká, zda tento výsledek potvrdí také mezinárodní laboratoř ve Velké Británii.

Nejmladší oběť zemřela již v únoru a WHO původně její smrt přisuzovala předešlému respiračnímu onemocnění. Starší dívky umřely tento měsíc, upřesnil mluvčí WHO Gregory Hartl.

Mezinárodní laboratorní testy prověří také vzorky dvojice dalších mrtvých - 16letého chlapce, který zemřel v pátek, a o něco starší dívky.

Virus se v Ázerbájdžánu objevil v únoru u divokých ptáků na břehu Kaspického moře. Poté se rozšířil na severovýchod a jihozápad k hranicím Íránu.

Ázerbájdžán leží u Kaspického moře vklíněný mezi Rusko a Írán. Hranici má také s Tureckem, kde na ptačí chřipku zemřely v lednu čtyři děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám