Hlavní obsah

Švédská ministryně odstoupila kvůli karikaturám Mohameda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Švédská ministryně zahraničí Laila Freivaldsová podala v úterý demisi. Byla kritizována,, že v rozporu s pravomocemi dala uzavřít webové stránky krajně pravicové organizace, která na nich zveřejnila karikatury proroka Mohameda.

Článek

"V dané situaci už nemohu vést seriozní zahraniční politiku a rozhodla jsem se odstoupit," oznámila Freivaldsová ve Stockholmu. Premiér Göran Persson rezignaci přijal: "Bylo to její rozhodnutí."

Freivaldsová bleskově zakročila proti internetové stránce extremistického sdružení, na němž byly zveřejněny problematické karikatury proroka Mohameda. Chtěla svou zemi vyvarovat stejného tlaku, jakému byly po publikování stejných kreseb vystaveny sousední Dánsko a v o něco menší míře i Norsko  Třebaže zákrok splnil účel, byl v rozporu se švédskou ústavou. Freivaldsová původně popírala, že by jej iniciovala, ale média odhalila její účast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám