Hlavní obsah

Agent FBI marně varoval před atentáty z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALEXANDRIA

Ve virginské Alexandrii po týdenní pauze pokračoval proces se Zacariasem Moussaouim, jenž je jediným člověkem obviněným v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září 2001. Proces zkomplikovala právnička, která ovlivnila svědky obžaloby. V pondělí vypovídal agent Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který Moussauiho zatkl a marně se pokoušel zabránit chystaným atentátům.

Článek

Agent Harry Smith obvinil své nadřízené, že mu bránili v prohlídce věcí zadrženého.V počítači byly informace o chystaném útoku a také krátký nůž, stejný, jaký použili útočníci

Obtížně také zjišťoval, zda muž nemá vazby na islámské teroristy, i když věděl, že tento Francouz marockého původu má "radikální a fundamentalistické islamistické názory". Z Francie přišla informace, že má možná vazby na čečenské teroristy podporované bin Ládinem. Moussaoui navíc přiznal, že byl v Pákistánu, kde si údajně hledal ženu, ale agent se ho nikdy nezeptal, zda byl v Afghánistánu

Agent byl přesvědčen, že se Moussaoui podílí na "spiknutí ve snaze spáchat teroristický čin".

Chtěl umět jen létat, přistání nepotřeboval

Samit zadržel Moussaouiho 16. srpna 2001 na základě upozornění letecké školy, ve které obžalovaný projevil přání naučit se jen ovládat stroj typu Boeing-747 za letu, ale nikoli s ním vzlétnout a přistát. Varoval nadřízené, že Moussaoui zřejmě chystá únos letadla. Nevěřil mu, že chodil do pilotní školy kvůli zábavě.

Samit také připravil zprávu pro Federální úřad pro letectví (FAA), v níž varoval, že Moussaoui je možná součástí spiknutí unést Boeing-747, ale není jasné, "jak jsou jeho plány pokročilé". Samitovi nadřízení jeho zprávu FAA nepředali.

Advokátka prozradila výslechy

Výslechy klíčových svědků z FAA však musely být vyškrtnuty, protože advokátka Carla Martinová z vládního Úřadu pro bezpečnost v dopravě, svědky informovala o dění v soudní síni. Pokračování procesu však bylo jedinou možností, jak obviněného v této věci odsoudit. 

Moussaoui loni se přiznal ke spiknutí a členství v al-Kajdá, ale tvrdí, že se na atentátech nijak nepodílel a měl se účastnit druhé vlny útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám