Hlavní obsah

Na demonstraci v Minsku zbili českého novináře

PRAHA/MINSK

Při nedělní opoziční demonstraci v Bělorusku byl napaden a zbit redaktor Mladé fronty Dnes Jan Rybář. Uvedl to v pondělí po návratu do vlasti. Neutrpěl vážnější zranění. "Naštěstí jsem vyvázl jen s modřinami," řekl.

Článek

"Kopali mě do hlavy a vzali mi počítač," řekl po návratu do Prahy. "Křičeli, kde mám doklady. Kupodivu o peníze neměli zájem," dodal. Rybář si myslí, že šlo o příslušníky tajné policie.

Upozornil na sebe, když na demonstraci psal na přenosném počítači a článek odesílal prostřednictvím satelitního telefonu. Po skončení mítinku na náměstí před Palácem republiky v centru Minsku se vydal společně s průvodem lidí městem. "Odskočil jsem si na chvíli do temného průchodu a tam se to stalo," uvedl. Dva muži mu údajně zastoupili cestu. Po napadení ho musela odvézt sanitka. Rybář odcestoval s pomocí českých diplomatů.

Běloruské prezidentské volby sledovalo asi 550 zahraničních novinářů. Na pondělní tiskové konferenci si prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi stěžovala novinářka z Pobaltí, které prý policisté na hranicích zabavili sedm nahraných kazet. Na omezení při práci si stěžují i další žurnalisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám