Hlavní obsah

Bush obvinil média, že špatně informují o Iráku

CLEVELAND/BAGDÁD

Násilí v Iráku pokračovalo i v pondělí, kdy uplynuly tři roky od amerického útoku na zemi. Americký prezident George Bush útok obhajoval a byl velmi optimistický ohledně dalšího vývoje. Ve Spojených státech se však konaly protiválečné demonstrace.

Článek

Americký prezident v pondělí vystoupil v Clevelandu v Ohiu. Znovu obhajoval útok na Irák a zdůvodňoval jej nebezpečím zbraní hromadného ničení. Promluvil i o stávající situaci v Iráku: "Situace zůstává napjatá. Tváří v tvář pokračujícím zprávám o odvetných útocích mohu porozumět, proč víra některých Američanů byla otřesena." Narážel na průzkum, podle něhož se 65 procent Američanů nevěří v úspěch Bushovy politiky v Iráku. [celá zpráva] V USA se konalo na 600 demonstrací proti přítomnosti USA v Iráku, většina jich však byla malých V New Yorku se sešlo na tisíc lidí.

Na vině jsou však podle něj média: "Když vidí každý večer na televizních obrazovkách násilí, diví se, jak mohu zůstat tak optimistický." Nevidí však to, co on, obrázky dětí hrajících si před obchodem nejsou tak dramatické, jako exploze, a proto se ve zprávách neobjeví.

Bush také připomněl loňské dobytí Tal Afaru, kde se opevnili vzbouřenci a teroristé. "Pro Američany je obtížné si představit divokost vzbouřenců a teroristů v Tal Afaru." Bush také zopakoval, že Spojené státy z Iráku neodejdou: "USA neopustí Irák, Američané nikdy neustoupili  zločincům a vrahům a neudělají to ani nyní."

"Až budeme opouštět Irák, bude to z pozice síly, ne z pozice slabosti," zdůraznil Bush. Vyjádřil přesvědčení, že teror na Blízkém východě bude poražen stejně jako fašismus a komunismus. 

Bombové útoky a sektářské násilí v Iráku

Osm lidí zabili v Iráku bomby. Nálož u bagdádské věznice ministerstva vnitra zabila tři policisty a vězně. Šest dalších lidí bylo zraněno. Čtyři policisté také zahynuli v autě asi 65 kilometrů jižně od Bagdádu.

V Bagdádu a okolí bylo také nalezeno deset těl, zřejmě obětí pokračujícího sektářského násilí mezi šíity a sunnity.

Stávkující lékaři v pondělí uzavřeli největší bagdádskou nemocnici Jarmúk. Pohrozili vládě masovým odchodem lékařů, jestliže zdravotníci nebudou lépe chráněni před policejní zvůlí. Policisté zbili na chodbě jednoho z jejich kolegů.

V policejních jednotkách slouží hlavě šíité a někteří se domnívají, že personál při ošetřování dává přednost sunnitským pacientům. "Jednotky ministerstva vnitra nemají žádnou morálku. Když okamžitě nezačneme ošetřovat jejich zraněné, bijí a urážejí lékaře i sestry," uvedl člen nemocniční bezpečnostní služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám