Hlavní obsah

V Minsku se opět demonstruje proti Lukašenkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK/BRUSEL

V běloruském Minsku pokračují opoziční demonstrace proti výsledku nedělních prezidentských voleb, v nichž dostal 82,6 procent hlasů Alexander Lukašenko. Na náměstí před Palácem republiky se v pondělí večer sešlo přibližně 5000 lidí. Český ministr zahraničí navrhl pozvat na summit EU, který o Bělorusku jedná, šéfa běloruské opozice.

Článek

Český ministr Cyril Svoboda navrhl, aby EU pozvala šéfa opozice Aljaksandra Milinkeviče do Bruselu na summit koncem tohoto týdne, reakce na jeho návrh však byla zdrženlivá. 

"Bylo by silnější než cokoli jiného, kdyby se Milinkevič hned po volbách setkal s premiéry EU, kteří by ho vzali kolem ramen a řekli by, ty pro nás znamenáš demokracii, bereme tě jako partnera," obhajoval český ministr iniciativu před novináři.

Evropská unie odsoudila průběh nedělních prezidentských voleb v Bělorusku, projednání případných sankcí proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka však ministři zahraničí odložili na příští zasedání. Konstatovali, že volby nebyly spravedlivé a poznamenalo je systematické zastrašování opozičních politiků a aktivistů. Vycházely ze zpráv  Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Rady Evropy. [celá zpráva] Debatovali o tom, zda výsledek voleb mají uznat, tedy zda potvrdí či nikoli legitimitu Lukašenka jako hlavy státu, k závěru však nedošli.

Spojené státy výsledky voleb neuznaly. Mluvčí Bílého domu Scott McClellan řekl: "Spojené státy neuznají výsledky voleb, volební kampaň se konala v atmosféře strachu. Zatýkalo se, podvádělo a bilo." Sdělil, že Bílý dům "zůstává s demokraty v Bělorusku".

Další demonstrace v Minsku

"Bělorusko žije! Svobodu!" skandoval dav v pondělí večer v centru Minsku. Nad hlavami lidí vlály bílé vlajky s červeným pruhem, které země používala po osamostatnění a které Lukašenko nahradil.

Shromáždění bylo poklidné. Policie mu přihlížela, hlídala prostranství kolem náměstí a proti demonstrantům zatím nezasáhla. V okolních ulicích jsou ale připraveny policejní antony a autobusy. Úřady tentokrát neomezily provoz metra vedoucího středem města. Otevřeny zůstaly i okolní obchody a restaurace.

Demonstrující požadují opakování voleb, které označují za zmanipulované. "Normální lidé se výsledkům voleb smějí," řekl hlavní opoziční kandidát Aljaksandr Milinkevič, který získal 6 procent hlasů. "Ani po volbách není u nás demokracie. Lidé ale pochopili, kde je pravda. Začali se zajímat o politiku," řekl Milinkevič novinářům.

Menší účast než v neděli vysvětlila profesorka minské univerzity: "Lidé se bojí sem chodit," poznamenala. V neděli přišlo na náměstí šest tisíc lidí.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám