Hlavní obsah

Hamas sestavil vládu, je v ní jedna žena i křesťan

GAZA

Designovaný palestinský premiér Ismáíl Haníja v neděli večer předložil prezidentovi palestinské samosprávy Mahmúdovi Abbásovi seznam navrhovaných členů vlády. Klíčové rezorty povedou členové radikálního hnutí Hamas, které s přehledem zvítězilo v lednových parlamentních volbách. Kabinet má mít 24 ministrů včetně jedné ženy a křesťana.

Článek

Abbás odmítl přes naléhání novinářů poté říci, zda se složením vlády bude souhlasit. Pouze sdělil, že do 24 až 48 hodin předá listinu výkonnému výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), která má ve samosprávě výrazný vliv, aby se k návrhu vyjádřila.

Haníja po setkání s Abbásem řekl, že 14 ministrů pochází ze západního břehu Jordánu a deset z pásma Gazy. Vyjádřil názor, že prezident seznam prostuduje a pak předloží k parlamentu ke schválení.

Ministrem zahraničí má být podle očekávání vůdce Hamasu v pásmu Gazy Mahmúd Zahar, který má pověst zastánce tvrdé linie. Po volbách ale nicméně řekl, že dlouhodobé příměří s Izraelem je možné.

Ministrem vnitra bude třetí nejvýznamnější činitel Hamasu v pásmu Gazy Sajíd Sijám, který měl doposud na starosti kontakty s ostatními palestinskými skupinami.

Jedinou ženou v kabinetu je Marjam Sálihová ze západního břehu Jordánu, která sdělila, že bude "sloužit ženám".

Méně významné rezorty mají údajně obsadit technokraté. Žádné jiné palestinské politické hnutí nechtělo jít s Hamasem do koalice. Naposledy dnes odmítla jít do vlády radikální Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PFLP), která je jednou z hlavních frakcí Organizace pro osvobození Palestiny (OOP).

Abbás netajil obavy z toho, že tím vzniknou komplikace pro palestinskou samosprávu. USA a Izrael ji totiž chtějí izolovat, dokud Hamas neuzná dosažené izraelsko-palestinské dohody a existenci židovského státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám