Hlavní obsah

AI viní státy G8 z vyzbrojování zemí, které porušují lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Organizace Amnesty International obvinila nejbohatší státy světa, že vyzbrojují země, které vážně porušují lidská práva. Informovala o tom agentura Reuters. Pět zemí G8 - USA, Rusko, Francie, Británie a Německo - se podílelo v letech 1997 až 2000 na světovém obchodování se zbraněmi minimálně ze dvou třetin.

Článek

AI zveřejnila tuto zprávu před summitem průmyslových zemí G8, chystaným na příští měsíc do francouzského Evianu. Organizace v této souvislosti apelovala na výše uvedenou pětici a na Čínu, aby zveřejnily jména firem, které dodávaly chemické, biologické a jiné zbrojní technologie do Iráku.

"Pokud se má G8 nějakým způsobem poučit z iráckého konfliktu, musí si uvědomit, že nelze tolerovat dodávky zbraní těm, kteří vážně porušují lidská práva, povzbuzovat je a odměňovat tak, že tyto státy pak jednají beztrestně," prohlásil představitel AI Brian Wood.

Podle zprávy AI byly největším vývozcem zbraní v letech 1997 až 2000 USA, které se podílely na světových obchodech 28 procenty. Druhé bylo Rusko se 17 procenty, dále Francie s deseti procenty, Británie se sedmi a Německo s pěti procenty. AI s poukazem na tyto údaje vyzvala k uzavření mezinárodní dohody o obchodování se zbraněmi, která by posílila národní kontrolu zbrojního vývozu do zemí, jež porušují lidská práva, jako je Izrael, Kolumbie, Afghánistán či Senegal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám