Hlavní obsah

Čína dala 12% národního důchodu na provoz aut úředníků

PEKING

Čína vydala v roce 2004 pětinu národního důchodu, tedy 75 miliard dolarů na provoz aut úředníků a stravné. Uvedly to noviny vládnoucí čínské komunistické strany, které tiskne Centrální stranická škola. Prezident Chu Ťin-tchao zahájil kampaň za snížení těchto výdajů. Brzdí rozvoj, navíc se obyčejným lidem zdá, že úředníci vedou rozmařilý život a jsou zkorumpovaní.

Článek

Centrální a místní vlády dohromady provozují 4 milióny aut, což v roce 2004 stálo 50 miliard dolarů. Náklady na stravné činily ročně dalších 25 miliard. Dohromady to představovalo pětinu čínského národního důchodu z daného roku.

Noviny také brojily za zpřísnění kontroly vysílání úředníků na studia do zahraničí, což si už v roce 1999  vyžádalo skoro 30 miliard dolarů a od té doby se podle listu "ještě více rozbujelo".

Pro srovnání list uvedl jiné výdaje země. Například na projekty napomáhajícím rozvoji chudých zemědělských oblastí šlo loni 37 miliard dolarů. V Číně přitom 900 miliónů lidí z 1,3 miliardy obyvatel stále žije na venkově.

Tlak na rozmařilé a zkorumpované úředníky

Vyhlášen byl proto plán, aby úředníci uznávali "socialistický koncept cti a ostudy". Vychází podle prezidenta Chu Ťin-tchao z "vlasteneckých hodnot, tvrdé práce, prostého života, víry ve vědu a z uvědomění, že slouží lidu, ze solidarity, ze cti a z dodržování zákona", což  podle prezidenta vytváří "dokonalý amalgám tradičních čínských hodnot a moderních ctností". Sledovat se mají osobní výhody úředníků.

Ve výroční vládní zprávě zveřejněné počátkem měsíce uváděl premiér Wen Ťia-pao, že bude "tvrdě pracovat na vybudovaní průhledné vlády a bojovat s korupcí", protože "někteří vládní zaměstnanci jsou zapleteni do podvodů, někteří jsou extravagantní a marnotratní a někteří dokonce zkorumpovaní". V zemi se již konalo několik procesů s úplatnými vysokými úředníky.

Anketa

Žijí si čínští úředníci nad poměry?
Ano, je to skandál.
80 %
Ne, výhody si zaslouží.
20 %
Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám