Hlavní obsah

USA nevylučují další údery, v ohrožení je Írán

ČTK, Novinky, AFP
WASHINGTON/CANBERRA

Spojené státy jsou připraveny k preventivním útokům v případě, že by hrozila konfrontace se Severní Koreou a zejména Íránem. Vyplývá to ze strategického dokumentu Bílého domu, z něhož ve čtvrtek cituje agentura AFP. Padesátistránkový dokument bude zveřejněn ve čtvrtek odpoledne.

Článek

"Národní bezpečnostní strategie zůstává stejná. Nevylučujeme použití síly předtím, než dojde k nějakému útoku (na USA), i když nebude jisté datum či místo nepřátelského útoku," citovala ze strategického dokumentu o národní bezpečnosti agentura AFP. "Budeme pokračovat v tom, abychom uplatnili všechna nezbytná opatření, která by chránila naše národní a ekonomickou bezpečnost proti nepříznivým důsledkům špatného jednání (útočníků)."

Irák nebyl poučením

Nic na tom nemění ani Irák, na nějž Spojené státy zaútočily ze strachu, že má zbraně hromadného ničení, které ale nikdy nebyly nalezeny. "Vždycky tu existuje nějaké nejistota," uvedl k tomu Bílý dům a dodal:  "Nemáme pochybnost, že svět je lepší bez tyranů, kteří se pokoušejí vyvinout zbraně hromadného ničení."

Zaměřeno proti Íránu

Se Severní Koreou se vedou dlouhá opakovaná jednání se špatnými výhledy na dohodu. Největším nebezpečím je ale Írán. "Íránský režim podporuje terorismus, ohrožuje Izrael, pokouší se nabourávat mír na Blízkém východě a odpírá svému lidu jeho touhy po svobodě," píše se v dokumentu. "Íránský režim musí učinit strategické rozhodnutí o změně politiky... to je cílem americké politiky," uvedl Bílý dům. Bushova vláda obviňuje Teherán z toho, že tajně usiluje o získání jaderné bomby. Teherán tvrdí, že mu jde jen o vědecký výzkum.

Americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová v Austrálii, kde je na návštěvě, Írán označila za "centrálního bankéře" teroristů. Teherán vyzvala, aby se vrátil k jednání o svém jaderném programu. 

O tom, zda předložit otázku íránského jaderného programu Radě bezpečnosti, zatím bez výsledku jednají její stálí členové s právem veta. Radě bezpečnosti otázku íránských jaderných aktivit předala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Rada by mohla rozhodnout o uvalení sankcí na Írán.  Podle Riceové je "celkem jisté", že Rada bezpečnosti OSN najde odpovídající nástroj, aby znovu vyjádřila vůli mezinárodního společenství k návratu Íránu k rozhovorům. George Bush tvrdí, že na místě jsou teď diplomatická jednání.

Íránský parlament zasedá ve čtvrtek za zavřenými dveřmi kvůli poslednímu vývoji jaderného problému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám