Hlavní obsah

Filipínská armáda údajně zabila více než 50 muslimských povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZAMBOANGA

Více než 50 muslimských povstalců dnes podle vlastního prohlášení zabila filipínská armáda na ostrově Mindanao v rámci protiteroristické operace na jihu země. Vojáci podle agentury AFP zaútočili s pomocí dělostřelectva na povstalce z muslimské separatistické Fronty islámského osvobození Morů (MILF).

Článek

K útokům proti povstalcům dala v sobotu pokyn filipínská prezidentka Gloria Arroyová. Prezidentka tento krok oznámila před odjezdem do Spojených států, které poskytují vojenský výcvik a finanční pomoc Filipínám při boji proti několika povstaleckým separatistickým skupinám.

Mluvčí povstalců potvrdil, že armáda zahájila operaci, ale popřel, že by MILF utrpěla tak těžké ztráty. MILF, která má v současnosti asi 12 500 bojovníků, bojuje na jihu Filipín už 25 let proti převážně katolickému obyvatelstvu. Prezidentka s povstalci zkoušela jednat, ale mírové rozhovory zastavila po sérii teroristických útoků, při nichž od března letošního roku zahynula stovka lidí.

Padlo tak rovněž příměří uzavřené mezi vládou a MILF v roce 2001. Prezidentka dala MILF lhůtu do 1. června k zastavení všech útoků na civilisty a k přerušení vazeb na teroristické skupiny, pokud fronta nechce být sama označena za teroristickou organizaci. MILF je obviňována z napojení na teroristické organizace Jemaah Islamiyah, Skupina Abu Sayyafa a al-Kájda.

Reklama

Výběr článků

Načítám