Hlavní obsah

Vládní právnička ovlivňovala svědky v procesu s teroristou z 11. září

ALEXANDRIA

V pondělí bude pokračovat proces se Zacariasem Moussaouim, jenž je jediným obviněným v souvislosti s teroristickými útoky na USA z 11. září 2001. Rozhodla o tom v úterý federální soudkyně Leonie Brinkemová, s tím, že muž může být odsouzen k trestu smrti. Celý proces se však mění ve frašku, protože klíčová svědectví musí být vyškrtnuta kvůli ovlivnění svědků.

Článek

Svědectví pracovníků vládního Federálního úřadu pro letectví (FAA) o bezpečnostních opatřeních musí být škrtnuta. V pondělí vyšlo najevo, že právnička vládního Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) Carla Martinová porušila pravidla o sdělování informací svědkům. Sedmi zaměstnancům Federálního úřadu pro letectví přečetla přepis prvního dne procesu a probírala s nimi celý případ. Čtyři z nich byli mezi svědky.

"Vylučuji z tohoto případy veškeré svědky a důkazy související s leteckou složkou," uvedla Brinkemová, která nevzala ohled na argumenty žaloby, podle níž jsou právě tato svědectví klíčová a představují zhruba polovinu důkazního materiálu. Svědectví jsou podle ní "nepřípustně ovlivněná". "Nemyslím si, že v análech kriminalistky by se nacházel proces s tolika významnými pochybeními," uvedla ještě soudkyně.

Stání však odložila na pondělí, aby se žalobci mohli rozhodnout, zda se nebudou chtít odvolat.

Moussaoui zmátl vyšetřovatele

Sedmatřicetiletý Francouz marockého původu Moussaoui je jediným člověkem v USA souzeným kvůli útokům z 11. září 2001. Již loni se přiznal ke spiknutí a členství v al-Kajdá, ale tvrdí, že se na atentátech nijak nepodílel a měl se účastnit druhé vlny útoků.

Byl zatčen už v srpnu 2001, protože vyvolal podezření ve škole pro piloty v Oklahomě. Pokud žaloba prokáže, že jeho činy vedly alespoň k jednomu úmrtí při útocích z 11. září, mohl by být Moussaoui odsouzen k trestu smrti. Žaloba tvrdí, že jeho lživé výpovědi zabránily vyšetřovatelům předejít útokům.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám