Hlavní obsah

Šéf londýnské policie si tajně nahrával telefonáty

LONDÝN

Velitel londýnské policie sir Ian Blair čelí novému skandálu. Bez vědomí druhé strany si natáčel telefonické konverzace se členy Nezávislé komise pro vyšetřování stížností na policii (IPCC) a s generálním prokurátorem lordem Peterem Goldsmithem.

Článek

Blair se již Goldsmithovi omluvil a generální prokurátor řekl, že pro něj tím věc končí, přestože v první reakci v neděli večer se netajil, že je "dopálený" a "poněkud zklamaný". Blair své jednání omlouval tím, že rozhovor s Goldsmithem se týkal komplikované právní otázky a on neměl nikoho, kdo by mu dělal poznámky, proto se rozhodl rozhovor zaznamenat. Přesto se už ozvaly první výzvy, aby podal demisi.

Blair už je pod tlakem kvůli tragickému pochybení, při němž jeho podřízení loni v létě zabili v metru Brazilce Jeana Charlese de Menezese, kterého omylem považovali za teroristu. [celá zpráva]Policejní šéf se následně pokoušel krýt zveřejňováním vědomě zkreslených informací, za které se pak musel omluvit. Vedle toho se v první fázi snažil zabránit tomu, aby se věc vůbec vyšetřovala. Omlouvat se letos musel také za výrok, že "téměř nikdo" nechápe, proč vražda dvou školaček pedofilním školníkem v roce 2002 poutala tak velkou pozornost médií.

V Británii sledování telefonických konverzací upravuje několik norem a je bez souhlasu druhé strany přípustné pro soukromou potřebu. Pokud by měla být nahrávka použita jinak, nebo dokonce zveřejněna, nejde o trestný čin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám