Hlavní obsah

Protesty zasáhly polovinu francouzských univerzit

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Blokádami a obsazováním univerzitních budov pokračovali v úterý francouzští studenti v protestech proti nově zaváděným, sporným pracovním smlouvám, určeným lidem, kteří poprvé nastupují do zaměstnání. Podle ministerstva školství zasáhly více než polovinu vysokoškolských zařízení v zemi. Přidali se i středoškoláci.

Článek

Zcela blokováno je 17 z 85 univerzit a na dalších 28 je provoz ztížen. Z řady měst včetně Paříže byly kromě toho hlášeny i protestní akce středoškoláků. Celkem bylo zaregistrováno 4500 prostestních akcí.

Policie v úterý posílila ostrahu sídla premiéra Matignonského paláce, kde se včera měla konat demonstrace studentů lyceí. Její účastníci se poté chystali táhnout k Národnímu shromáždění.

Rektorát pařížské Sorbonny mezitím oznámil, že během její třídenní okupace univerzity koncem minulého týdne byly způsobeny škody za půl miliónu až milión eur (asi 29 mil. Kč). Sorbonna je z rozhodnutí rektora nejméně do konce týdne uzavřena. [celá zpráva]

Studenti se bouří proti projektu pracovní smlouvy, známé ve Francii pod zkratkou CPE, která zaměstnavateli umožňuje propustit člověka v jeho prvním zaměstnání bez udání důvodu během dvou let. Podle vlády je smyslem projektu zbavit podnikatele obav z přijímaní nových lidí. Asi dvě třetiny Francouzů ale tento projekt, který už má formu parlamentem schváleného zákona, podle průzkumů odmítají.

Sarkozy: Vláda nesmí polevit

"Zákon je schválen a nelze jej už vzít zpět," hájil kontroverzní normu předseda Národního shromáždění Jean-Louis Debré, člen vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP). Pokud někdo bude kvůli demonstracím zpochybňovat autoritu a legitimitu zákonů, pak už ve Francii nebude žádná demokracie, dodal Debré. Připustil nicméně, že normu by bylo možné pozměnit některými dodatky.

Jeho stranický kolega, ministr vnitra Nicolas Sarkozy, proslulý tvrdými postoji vůči loňským organizátorům nepokojů na předměstích, zdůraznil, že vláda musí v této záležitosti "zůstat nepoddajná", ale neměla by však svou přísnost prokazovat "přehnaně".

Jednoznačně se včera na stranu vlády postavil prezident Jacques Chirac, když během návštěvy v Berlíně na tiskové konferenci vzkázal premiérovi Dominique de Villepinovi, že jej "zcela a bezvýhradně" podporuje. Naproti tomu opoziční socialisté ohlásili proti zákonu stížnost u Ústavní rady (obdoba ústavního soudu).

Reklama

Související články

Policie vyklidila pařížskou Sorbonnu

Pařížská policie v sobotu ráno vyklidila Sorbonnu, kterou už třetí noc okupovali studenti protestující proti nové podobě první pracovní smlouvy. Při střetech...

Výběr článků

Načítám