Hlavní obsah

Na základnu Čechů v Afghánistánu mířily rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na základnu českých vojáků v Afghánistánu mířily rakety. Uvedl to server ministerstva zahraničí www.natoaktual.cz. s odvoláním na velitele českých průzkumníků v Afghánistánu Radka Černého.

Článek

Afgánská policie objevila ve Fayzabádu dvě rakety, které mířily na základnu rekonstrukčního týmu. Byly připravené k odpálení. Informaci o útoku na základnu NATO, kde jsou dislokováni i čeští vojáci, získaly afghánské bezpečnostní služby.

Provincie Badakšán je podle velitele českých vojáků nadále nestabilní a panuje v ní neklid, i když většina místních obyvatel spolupracuje se silami ISAF a vojáky NATO. Útoky na vládní vojáky i vojáky mise NATO podnikají především islámští radikálové a ozbrojené skupiny přicházející většinou z dalších provincií.

Podle Černého místní kolikrát ani neví, že v oblasti slouží i Dánové, přitom právě Dánům nedávno hrozili na demonstracích kvůli zveřejnění karikatur proroka Mohameda, kvůli čemuž byl na několik dní omezen pohyb našich vojáků mimo základnu. [celá zpráva]

S jarem roste aktivita rebelů

Na jaře však vzrůstá nebezpečí, protože radikálové se mohou v terénu snáze pohybovat a klást u silnic nálože. V posledním týdnu povolily mrazy, v noci se teploty pohybují těsně pod nulou, takže se sníh drží jen na vrcholcích hor. Čeští průzkumníci proto minulý týden začali vyrážet na patroly do méně přístupných oblastí. Minulý týden zamířili na jih, tento týden pátrají po vzbouřencích v horách Hindúkuše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám