Hlavní obsah

Sto tisíc Thajců protestuje proti neoblíbenému premiérovi

BANGKOK

Odhadem sto tisíc lidí se v úterý shromáždilo na demonstraci v thajském hlavním městě Bangkoku. Protestující požadují odstoupení vlády premiéra Tchaksina Šinavatry. Ten ale pohrozil, že je připraven vyhlásit ve městě výjimečný stav, pokud hromadné protesty přerostou v násilnosti.

Článek

"Jsem připraven podepsat dekret o výjimečném stavu, pokud se situace zvrhne v násilí," řekl premiér ve městě Ubon na severovýchodě země novinářům, než se prostřednictvím telekonference připojil k zasedání vlády, které se od ranních hodin koná v Bangkoku. Premiér dodal, že dekret už má "nachystaný".

Šinavatra se kvůli narůstajícímu konfliktu s opozicí rozhodl prostřednictvím krále rozpustit parlament a vypsat předčasné parlamentní volby na 2. dubna. Opozice, které průzkumy veřejného mínění předpovídají porážku, hrozí, že bude hlasování bojkotovat. Zároveň požaduje reformu volebního zákona, který podle ní zvýhodňuje vládní stranu Thajci milují Thajsko.

Opozice také premiéra viní ze směšování politických a obchodních zájmů. Jeho rodina prodala svůj podíl v telekomunikačním gigantu Shin za 73,3 miliardy bátů (přes 45 miliard korun) singapurskému investorovi bez zaplacení daňových poplatků. Podle thajské ústavy nesmí premiér obchodovat ani vlastnit akcie.

Demonstrace zatím bez násilí

V Bangkoku po celonočním protestu, jehož se účastnily desetitisíce lidí, pokračovala manifestace i v ranních hodinách. Demonstranti zamířili k úřadu vlády a premiéra a nesli transparenty s nápisy: Změny mírovou cestou a Ne násilí. Skandováním vyzývali premiéra k odstoupení.

Přesný počet shromážděných je těžké odhadnout. Místní policie uvádí, že do ulic vyšlo 30 až 40 tisíc lidí, organizátoři ale tvrdí, že jich je více než 200 tisícovek. Světové agentury hovoří o odhadem 100 tisících účastníků.

Na protesty dohlíží policie, ale demonstrace se zatím obešly bez násilností. Asketický generál Čamlong Srimuang, který už v roce 1992 vedl lidové povstání proti vládnoucí moci, při němž bylo zabito kolem 50 lidí, tvrdí, že tentokrát se nic podobného nebude opakovat. "Náš pochod je mírový," vyzýval shromážděné. "Nic se nestane. Nemějte strach."

Protesty původně přilákaly především chudší obyvatele Bangkoku. Očekává se ale, že během úterý se budou postupně zapojovat širší vrstvy thajské společnosti. Odborové svazy zastupující státní podniky a zaměstnance železnic vyzvaly své členy, aby se do manifestací zapojili na protest proti Šinavatrovým privatizačním plánům.

Reklama

Výběr článků

Načítám