Hlavní obsah

Miloševiče mohl zabít nepředepsaný lék

HAAG/MOSKVA

Slobodan Milošević si před smrtí vzal lék, který neměl předepsaný a který anuloval účinek léčby na vysoký tlak. V pondělí to uvedla agentura AFP s odvoláním na vyjádření nizozemského toxikologa Donalda Ugese.

Článek

"Vzal si lék obsahující rifampicin, přípravek který anuluje účinek" léčby vysokého tlaku, vysvětlil nizozemský lékař, který provedl rozbor krve zesnulého bývalého jugoslávského a srbského prezidenta.

"Tento lék bral svévolně, asi aby získal povolení k cestě do Moskvy," dodal Uges.

Uges udělal rozbor vzorku Miloševičovy krve z 12. ledna. Tehdy vzali lékaři vzorek krve jugoslávskému exprezidentovi kvůli tomu, aby zjistili, proč nedochází ke snížení jeho vysokého krevního tlaku, ačkoli mu byly předepsány příslušné léky.

Medikamenty obsahující rifampicin jsou používány na léčení lepry a tuberkulózy (TBC).

Miloševičův syn si do Haage pojede pro ostatky otce

Nizozemské velvyslanectví v Moskvě v pondělí udělilo vízum Marku Miloševičovi, aby si mohl v Haagu vyzvednout tělo svého otce, bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Sdělil to mluvčí nizozemského ministerstva zahraničí Dirk-Jan Vermeij.

Vermeij poté zdůraznil, že Marko Milošević, na kterého vydal Bělehrad v roce 2003 mezinárodní zatykač kvůli údajnému zneužívání moci, dostal vízum s ohledem na "humanitární stránku věci" a že není žádný důvod, proč by do Nizozemska nemohl vstoupit.

Miloševičův bratr leží v nemocnici

Milošević byl nalezen mrtev v sobotu ve své cele ve věznici v Haagu. Příčinou jeho smrti byl podle prvních lékařských zpráv srdeční infarkt. Problémy se srdcem má i starší Miloševičův bratr Borislav. 

Ten se od pondělka léčí v moskevské nemocnici. Jeho stav ale podle všeho není vážný. Pacient prohlásil, že se mu v noci udělalo špatně, ale infarkt prý neměl.

Pohřeb bez vojenských poct

Skončily také dohady o tom, kde bude Miloševič pohřben. Jeho právní poradce Zdenko Tomanović oznámil, že to bude v Bělěhradu.

Milošević nebude mít státní pohřeb se všemi obvyklými poctami, jak žádala Srbská socialistická strana (SPS). Jeho ostatky ještě v pondělí nebo až v úterý v Haagu převezme jeho syn Marko.     

Reklama

Výběr článků

Načítám