Hlavní obsah

V Afgánistánu zahynuli čtyři Američané

KÁBUL

Afghánistán prožil krvavou neděli. Při pumovém útoku na vojenskou kolonu zahynuli čtyři američtí vojáci. S popáleninami na ruce a obličeji vyvázl z atentátu v Kábulu někdejší afghánský prezident Sibghatilláh Mudžáddadí. Dva útočníci a dva civilisté však zahynuli. V jižním Afghánistánu bylo už v sobotu uneseno osm lidí. Čtyři z nich jsou albánští a čtyři afghánští zaměstnanci německé společnosti.

Článek

Podle mluvčího amerických jednotek v Afghánistánu Matta Hackathorna americké obrněné vozidlo na hlídce zasáhla podomácku vyrobená a na dálku odpálená bomba v okrese Pech, kde má svoji základnu hnutí Tálibán. Podle guvernéra mají útok na svědomí jeho příslušníci.

V provincii Kunar byl ve čtvrtek zajat Pákistánec Hadži Nadir, který podporoval al-Kajdá a Tálibán. Podle guvernéra šlo o operativce teroristické sítě. Nadir, který pocházel ze pákistánské Severozápadní provincie, se údajně podílel na řadě podobných bombových atentátů.

Na  bývalého afghánského prezidenta a předseda senátu Sibghatilláha Mudžáddadího v Kábulu zaútočili sebevražední atentátníci. Vyváznul  jen se zraněními, ale zahynuli dva civilisté a oba sebevražední atentátníci  jedoucí v autě. "Byl to sebevražedný atentát. K našemu autu, v němž jel Mudžáddadí, se přiblížil jiný vůz a vybuchl," řekl člen Mudžáddadího ochranky. Útok se  odehrál poblíž kábulské univerzity a dva automobily z Mudžáddadího konvoje  při explozi shořely. Civilní oběti jsou náhodní chodci. Tři osoby byly  zraněny.

Atentát na exprezidenta

Mudžáddadí útok považuje za pokus pákistánské tajné služby ho  zlikvidovat. Na tiskové konferenci prohlásil, že afghánské úřady mají  informaci, že na území země proniklo z Pákistánu pět osob, které mají  Mudžáddadího zavraždit. Mezi zeměmi vzrůstá napětí. Afghánistán nedávno obvinil Pákistán, že se na jeho území skrývá vůdce Tálibánu mulla Umar a že z tamních výcvikových táborů do Afghánistánu proudí sebevražední atentátníci. Pákistán to popřel,  informaci o Umarovi označil za zastaralou a kritizoval Afghánistán, že ji vůbec zveřejnil.

Akce v Pákistánu

Pákistánští vojáci napadli v noci na sobotu zničili tábor islámských ozbrojenců na afghánsko-pákistánské hranici, přičemž zabili 30. Mezi mrtvými byli i cizinci. Podle tajné služby patřil objekt plný zbraní a výbušnin, na nějž vojáci útočili, duchovnímu Sádikovi Núrovi, který podporuje Tálibán.

Armáda po Núrovi a dalším duchovním pátrá už několik dní, protože oba považuje za vůdce bojů proti pákistánským vojákům, od soboty si vyžádaly až 140 obětí. Současné střety na afghánsko-pákistánské hranici jsou nejhorší od roku 2004. Civilisté kvůli nim prchají do bezpečnějších oblastí.

Únos zaměstnanců německé firmy

Osm pracovníků německé  firmy zajišťující pitnou vodu na vojenských základnách, mezi nimiž byli čtyři Albánci, unesli ozbrojení muži v sobotu v jihoafghánské provincii Hílmand, když se vraceli do Kábulu. Její guvernér nedokázal upřesnit, kdo je za únosem. Karí Muhammad Júsuf, který tvrdil, že hovoří za bývalé afghánské vládní hutí Tálibán, řekl, že rukojmí jsou v rukou bojovníků Tálibánu a že jsou v pořádku. Únosci prý zformulují své požadavky později. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám