Hlavní obsah

Milošević zemřel na infarkt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Bývalý srbský a jugoslávský prezident Slobodan Milošević zemřel na infarkt. Oznámil to v neděli pozdě večer Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). K tomuto předběžnému závěru dospěli patologové po osmihodinové pitvě. Nebyl tedy otráven, jak se spekulovalo, i když výsledky toxikologických testů ještě nejsou známé.

Článek

"Tribunál dostal krátkou zprávu o výsledcích pitvy. Podle lékařů byl  příčinou smrti Slobodana Miloševiče infarkt myokardu," uvádí  ICTY. Lékaři podle dokumentu zjistili dva různé defekty srdce, které mohly  vést k jeho selhání.

Konečná zpráva bude podle mluvčí ICTY vydána co nejdříve, ale může to trvat více než jeden den. Také výsledek zkoušek na přítomnost látek, které mohly  případně vést k otravě, zatím není k dispozici.

"Dokud nebudeme mít výsledky, jsou to jen fámy," uvedla hlavní žalobkyně tribunálu Carla del Ponteová před zahájením pitvy k spekulacím, že byl Miloševič otráven. Prohlásila, že to byla buď přirozená smrt, nebo sebevražda. Pitvě přihlížel i srbský patolog. Nebylo vyhověno přání bratra, aby byla pitva provedena v Moskvě.

Milošević se bál travičů

"Chtějí mě otrávit," napsal v pátek, den před svou smrtí Slobodan Milošević v dopise ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi, z něhož novinářům v Haagu citoval jeho právní poradce Zdenko Tomanovič. Ručně psaný dopis byl adresován ruskému  velvyslanectví, které ho mělo předat ruskému ministerstvu zahraničí. "Mám velmi vážné obavy a jsem znepokojen," napsal podle něj v šestistránkovém dopise, v němž  prý uvádí, že při rozboru 12. ledna  byly v jeho krvi nalezeny vysoké dávky léků používaných pro léčení lepry nebo tuberkulózy. Tuto informaci se prý dozvěděl v březnu od soudní  kanceláře.

Tomanovič řekl, že Miloševiče viděl naposledy v pátek odpoledne, kdy se mu bývalý prezident osobně svěřil se svými obavami, že se ho snaží otrávit. Druhý den dopoledne byl nalezen v cele mrtvý a v kolem  jedenácté hodiny byl jeho dopis doručen na ruské velvyslanectví.

O možnosti, že byl Milošević otráven psala i většina bělehradských nedělníků, v jejichž titulcích se objevovala slovo vražda.

Miloševičovi tribunál nedovolil minulý měsíc odjet léčit se do Moskvy. Miloševičův bratr již obvinil tribunál, že je smrtí bývalého prezidenta vinen. Tomanovič před novináři připomněl, že Milošević trpěl vážnými kardiovaskulárními problémy.

Pochybnosti o ICTY

Celý případ vzbuzuje řadu pochybností, protože tělo Slobodana Miloševiče bylo nalezeno relativně pozdě, až dopoledne. Navíc zemřel krátce po smrti jiného odsouzeného prezidenta krajinských Srbů Milana Babiče, který právě před tribunálem svědčil proti Miloševičovi. Babič se v cele oběsil. Oba případy jsou velkou ranou pro tribunál. Především vyvolávají pochybnosti, jaký panoval režim ve věznici Scheveningenu, když se tam jeden odsouzený mohl pověsit na prostěradle a druhý zahynul.

Vznikají i otázky o smyslu tribunálu. Miloševiče se mu nepodařilo odsoudit za podíl na válkách na území bývalé Jugoslávie. Proces se příliš vlekl, což bylo dáno i tím, že se v rámci jednoho procesu řešila jak obvinění z bosenské války z let 1992 - 1995, tak etnické čistky v Kosovu z let 1998 a 1999. Další válečné zločince Ratka Mladiče a Radovana Karadžiče se zatím ani nepodařilo dopadnout.

ICTY proto míní zahájit vlastní šetření úmrtí Miloševiče a též plánuje prošetřit, jaká mu byla poskytovaná zdravotní péče a jaké panovaly podmínky ve vězení. Del Ponteová smrt Miloševiče považuje za tragédii pro spravedlnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám