Hlavní obsah

Blair z Prahy vyhrožoval Íránu Radou bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán musí plnit své povinnosti a závazky v oblasti jaderné politiky, a pokud tak neučiní, bude muset jednat Rada bezpečnosti OSN a může nastat vážná situace, prohlásil v pátek na adresu teheránské vlády britský premiér Tony Blair, který je na návštěvě v Praze.

Článek

Zdůraznil, že nikdo nechce, aby íránští občané měli horší práva než jiní lidé. "Ale s těmi právy jsou spojeny určité povinnosti a závazky a je důležité, aby byly dodržovány," konstatoval Blair.

Velvyslanci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Rusko, Čína, Británie a Francie - se v pátek sejdou ke druhé schůzce věnované Íránu. Zatím se bude jednat za zavřenými dveřmi.

Rada bezpečnosti je nejednotná

Rada se zabývá íránským jaderným programem poté, co jí celou záležitost předala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) [celá zpráva]. Velvyslanci stálých členů by měli připravit prohlášení, které by mohlo být schváleno příští týden v plénu patnáctičlenné rady.

USA, Británie a Francie jsou pro zvýšení tlaku na Teherán, pokud nezačne dodržovat rezoluce MAAE. Nicméně Rusko i Čína daly najevo, že jsou proti sankcím a pro mírnější postup založený na diplomacii.

Írán, který má velké zásoby ropy, tvrdí, že jeho jaderný program je zaměřen výhradně na výrobu elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán je ochoten pozastavit obohacování uranu

Írán je ochoten podle úterního vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí na dva roky pozastavit obohacování uranu ve velkém, míní však pokračovat ve výzkumu...

Výběr článků

Načítám