Hlavní obsah

Izraelským terčem může být i člen palestinské vlády

TEL AVIV

Izrael připouští, že má na mušce - zatím jen teoreticky - nově jmenovaného předsedu palestinské vlády Ismáíla Haníju a zasáhne, pokud by byl zapojen do teroristických útoků. Prohlásil to v pátek prozatímní izraelský premiér Ehud Olmert v rozhovoru pro Jerusalem Post.

Článek

Olmert kromě toho s ohledem na blížící se všeobecné volby v Izraeli pohrozil militantním Palestincům "železnou pěstí". "Kdokoliv je osobně a přímo zapojen do terorismu, je cílem," upozornil izraelský premiér. "Pokud se Haníja dopustí teroristického činu, vystavuje se sám možnosti, že se stane terčem," dodal Olmert s tím, že doufá, že tomu tak nebude.

Extremistické hnutí Hamas, jehož vůdcem v pásmu Gazy je právě Haníja, od roku 2000, kdy vypukla druhá intifáda (palestinské povstání), provedlo šest desítek sebevražedných pumových atentátů. Ve stejném období Izrael zlikvidoval některé z vysokých představitelů hnutí, včetně jeho spoluzakladatele šajcha Ahmada Jasína. Hamas, který přísahal, že Izrael zničí, nicméně zachovává příměří, jež bylo mezi Izraelem a Palestinci dohodnuto již před rokem.

Jadernou zbraň v rukou Íránu nepřipustíme

Navíc je zaneprázdněn tvořením nové vlády, k čemuž se dostal díky svému překvapivému vítězství v lednových parlamentních volbách. Olmert v izraelském rozhlase také zdůraznil, že Izrael v žádném případě nemůže přistoupit na to, že by Írán vlastnil jadernou zbraň. Proto je zapotřebí, aby se "více pracovalo a méně mluvilo". "Je hodně věcí, o kterých nelze mluvit nahlas," řekl dále.

Premiérovo prohlášení poukazuje na potíže, které by mohly Izraeli způsobit poznámky bývalého šéfa izraelského generálního štábu Mošeho Jaalona. Z nich vyplynulo, že židovský stát má k dispozici vojenskou sílu schopnou kontrovat íránskému jadernému programu. Případný útok proti Íránu by mohl mít "reálný dopad" - umožnil by zpoždění dokončení jeho jaderného programu o několik let, prohlásil mimo jiné Jaalon během své cesty ve Washingtonu.

"V žádném případě nemůžeme přistoupit na to, že by Íránci měli v rukou atomovou bombu. Musíme (o této záležitosti) méně mluvit a více pracovat," potvrdil Olmert. "Naším konečným cílem je, aby mezinárodní společenství zabránilo Íráncům vyvinout nekonvenční zbraně," dodal. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám