Hlavní obsah

Homosexuálové vypískali v Berlíně polského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Polského prezidenta Lecha Kaczyńského vypískali ve čtvrtek aktivisté za práva homosexuálů na berlínské Humboldtově univerzitě, kde v rámci dvoudenní návštěvy Německa přednášel o solidaritě v EU. Ještě před zahájením přednášky na 40 demonstrantů skandovalo "Vyveďte tohoto muže z university".

Článek

Nepokoje začaly, jakmile se prezident objevil v přednáškové hale. Desítky aktivistů bučely, pískaly a skandovaly hesla. Jeden z nich pak mohl vystoupit. Tvrdě kritizoval Kaczyńského za jeho pohled na homosexuály i za to, že loni zakázal jejich pochod Varšavou. Obvinil ho, že prosazuje katolicismus, který vede k vymezování vůči menšinám a štve Poláky proti homosexuálům.

Vyzýval také diváky, kteří se považují za demokraty, aby na protest opustili sál, což ale neudělali. Zhruba dvacítka přivolaných policistů hlídala v auditoriu připravena zasáhnout, což ale nebylo nutné.

Kaczyński při přednášce aktivisty ignoroval. Vyzdvihl význam národních států v EU a odmítl neschválenou euroústavu. Na otázku práv menšin reagoval Kaczyński až na přímý dotaz z publika, jak se zákaz demonstrace slučoval s evropskou konvencí o lidských právech.

"Jednal jsem tehdy jako primátor v rámci polských zákonů," řekl. Dodal, že homosexuálové by neměli být pronásledováni nebo znevýhodněni  v práci, pravil však také: "Není důvod podporovat homosexuální postoje, protože kdyby ve společnosti získaly navrch, tak by lidstvo vymřelo." Aktivisté reagovali pískotem.

Kaczyński podle médií chtěl dát Berlínu jasně najevo tvrdé postoje Polska v otázkách, které Varšavu a Berlín rozdělují, jako je německo-ruský  plynovod, stavba Centra proti vyháněním nebo názory na budoucnost EU. 

Reklama

Výběr článků

Načítám