Hlavní obsah

Korupce v Česku podle USA sílí, důvěra v úřady klesá

Právo, ČTK, roš
WASHINGTON

Korupce a zneužívání moci v Česku zůstaly i v roce 2005 velkými problémy. To vedlo k nízké důvěře v bezúhonnost a čestnost jak vládních činitelů, tak politických stran. Ve výroční zprávě o stavu lidských práv ve světě to ve středu konstatovalo americké ministerstvo zahraničí.

Článek

Dokument určený pro orientaci Kongresu při rozhodování o poskytování pomoci a schvalování smluv uvádí s odvoláním na studii Světové banky, že od roku 1996 se v Česku neustále snižuje účinnost vlády, úroveň řízení, oslabuje se právní stát a kontrola korupce.

V roce 2005 bylo v ČR vyšetřováno 115 případů úplatkářství a 89 veřejných činitelů bylo usvědčeno. Podle zprávy se ale pozornost soustřeďuje jen na menší případy, zatímco šetření velkých trestných činů je všeobecně málo efektivní.

Pověst české justice utrpěla v důsledku politických vlivů, strukturálních a procesních nedostatků, uvádí americká zpráva, a jako příklad cituje odvolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové kvůli rozporům s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem.

Nejhorší "sedmička"

Nejkritičtější je ovšem zpráva k Číně, která s Kubou, Barmou, Íránem, Zimbabwe, Severní Koreou a Běloruskem tvoří pro USA sedmičku států s nejhorším hodnocením stavu lidských práv. Dokument upozorňuje také na jejich rozsáhlé porušování v Rusku. V kapitole o klíčových spojencích v arabském světě zpráva uvádí jako příklady hrubého porušování zmanipulované volby a mučení vězňů v Egyptě, svévolné zadržování osob a nedostatek náboženské svobody v Saúdské Arábii a tresty bičováním či kamenováním ve Spojených arabských emirátech.

Izrael v zásadě lidská práva ctí, ale k problémům podle USA patří "přehmaty některých příslušníků izraelských ozbrojených sil vůči Palestincům". Dokument vyčítá vládě diskriminaci arabských občanů Izraele a neortodoxních Židů. Podle zprávy se zlepšilo dodržování lidských práv na Balkáně a příznivě se vyvíjí v centrální Africe, respektive v Demokratické republice Kongo, Rwandě, Burundi a Ugandě.

Znepokojivý stav v Iráku

Povstání a terorismus poznamenávají negativně všechny aspekty života v Iráku, uznává dokument. Spojené státy, které tu v roce 2003 vojensky svrhly Saddámův režim, ve zprávě přiznávají rozsáhlé porušování lidských práv ze strany nových iráckých bezpečnostní složek včetně bití zadržených lidí a používání elektrických šoků.

"Trvající povstání spolu s náboženským a kriminálním násilím silně ovlivňují chování vlády ve sféře dodržování lidských práv," shrnuje dokument s tím, že se množí zprávy o politicky motivovaném zabíjení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám