Hlavní obsah

Tisíce muslimských žen demonstrovaly za svá práva

PÁKISTÁN

Tisíce asijských žen protestovaly ve středu během Mezinárodního dne žen za více svobody, za rovná práva a za zrušení všech proti nim namířených diskriminačních opatření. Hlavně tradiční muslimské země často ženám nepřiznávají ani základní lidská práva.

Článek

Asi 5000 žen se shromáždilo ve východopákistánském Multánu. Mezi organizátorkami akce byla i Mukhtar Maionevá, která se v roce 2002 stala obětí kolektivního znásilnění od členů jejího kmene a která je od té doby celosvětově známá jako bojovnice za ženská práva. "Ženy žádají svobodu!" a "Ženy požadují svá práva!" provolávaly účastnice akce.

"Zasvětila jsem život ženským právům. Kdekoli je nějaká žena utiskována, jdu tam a bojuji za její práva," řekla Maiová v průběhu manifestace.

Asi tisícovka žen, vesměs studentek, se shromáždila také před pákistánským parlamentem v metropoli Islámábádu a požadovala zrušení zákona ztěžujícího obvinění ze znásilnění. Podle této absurdní normy jsou násilníci fakticky zvýhodňováni před obětí, protože ta musí sehnat čtyři očité svědky. Málokdo ale znásilňuje na veřejnosti.

Pákistánskou společnost sužují také zločiny "cti", při nichž příbuzní zabíjejí ženy kvůli nemanželskému poměru či pouhému odmítnutí se provdat za vybraného ženicha.

Proti útokům kyselinou protestovali i muži

Tisíce žen a mužů vyšly také do ulic asi tří desítek měst v Bangladéši. Účastníci manifestací třímali nad hlavami transparenty s nápisy odsuzujícími útoky kyselinou proti ženám a požadujícími finanční podporu pro oběti těchto útoků.

"Nemáme na výběr, než bojovat proti těmto ohavným zločinům," řekla jedna z organizátorek akce. Útoky kyselinou přitom již nepáchají jen zhrzení nápadníci či milenci, ale na sebe navzájem i příbuzní v rámci rodinných hádek či sporů o dědictví. Oběťmi tak nejsou již jen ženy, ale i muži a dokonce děti.

"Sešli jsme se tu dnes, abychom si slíbili, že učiníme kyselinový terorismus historií," řekl na demonstraci v metropoli Dháce místní populární herec Ilisa Kančan.

Demonstrace proti šaríi

Manifestace žen se uskutečnila například i v indonéské provincii Aceh, ve které jako jediné v zemi platí islámské právo šaría. To přikazuje ženám být zahalené a mužům se pětkrát denně modlit. Ženy si ale stěžují, že obětí šikany náboženské policie jsou především ony.

"Některé mé přítelkyně byly zadrženy náboženskou policií jen proto, že měly na sobě džíny," řekla jedna z organizátorek demonstrace. Manifestantky požadovaly větší svobodu v oblékání.

V indonéském hlavním městě Jakartě protestovalo asi 150 žen proti projednávání zákona zaměřeného proti pornografii, který by ukládal tresty až deset let vězení a vysoké peněžité pokuty za líbání na veřejnosti, za odhalené nohy nebo paže žen a za nahotu v umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám